Meerderheid Tweede Kamer kan weer met Ruttes herwonnen rol leven

De slepende formatie heeft alvast één resultaat gehad: VVD-leider Mark Rutte is terug als regisseur. Hij bepaalt nu het tempo en de koers. En de Tweede Kamer duldt dat.

Tobias den Hartog en Peter Winterman
Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer.  Beeld ANP
Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer.Beeld ANP

Waar Mark Rutte in april zijn politieke dood in de ogen keek, kan een meerderheid in de Tweede Kamer weer met zijn herwonnen rol leven. Een debat over de formatie toonde hoe Rutte zijn positie als spil terug heeft.

Daar stond vandaag, constateerde Farid Azarkan (Denk), weer de Rutte ‘zoals we hem kennen’. “Vol bravoure, business as usual.” Rutte erkende het met zoveel woorden: ja, hij heeft nu het ‘voortouw’.

Wankelde Rutte nog in april – na de mislukte verkenning (Pieter Omtzigt: functie elders) - inmiddels is hij dus weer leider in de formatie. En belangrijk daarbij: een meerderheid in de Kamer kan daarmee leven. Hij neemt nu samen met D66-leider Sigrid Kaag de pen ter hand om een soort conceptregeerakkoord te schrijven. Daar kunnen andere partijen dan aansluiting bij zoeken.

‘Goed advies’

Rutte noemt het zelf een ‘goed advies’ van informateur Mariëtte Hamer om hem en D66-leider Kaag samen een aanzet voor een regeerakkoord te laten schrijven. “De twee grootste partijen nemen nu het voortouw,” aldus de demissionair premier. “Ik vind dit procesvoorstel een goed voorstel, gezien alle blokkades die er zijn.”

Ook Kaag staat achter het plan om met Rutte te gaan schrijven. “We hadden nog lang rondjes kunnen blijven draaien. Maar wij gaan nu schrijven zodat andere partijen in augustus weer fris en vrolijk kunnen aanschuiven.”

Sigrid Kaag (D66) en Geert Wilders (PVV) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer. Beeld ANP
Sigrid Kaag (D66) en Geert Wilders (PVV) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer.Beeld ANP

De facto gaat het om het verleiden van het CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. VVD en CDA willen alleen met óf PvdA óf GroenLinks. En liefst nog met ChristenUnie. Maar dat ziet D66 nu nog als ‘onwenselijk’, die partij heeft liever PvdA én GroenLinks erbij.

‘Tijd is een element’ dat daarbij ‘kan helpen’, zei Rutte. Hij hoopt nog steeds PvdA en GroenLinks van elkaar los te weken. Maar het CDA spreekt van een ‘betonnen zwemvest’. De partijen houden elkaar innig vast. Klaver: “Want op inhoud zouden we prima kunnen beginnen met onderhandelen.” Kortom: een patstelling.

Doorbaak

Op een doorbraak is op dit moment nog geen uitzicht, klaagt een deel van de oppositie wel. Deze week is het al honderd dagen sinds de verkiezingen. “Er is niets bereikt, jullie zijn geen stap verder gekomen”, zei Geert Wilders (PVV). Ook de SP zei dat het binnenskamers ‘tot vervelens toe’ over de inhoudelijke problemen van het land ging, maar het verslag van informateur Mariëtte Hamer ‘vol open deuren staat’. “Onze afweging is dat het kabinet Rutte-4 niet progressiever gaat zijn dan 1,2 of 3.”

“Drie maanden na de verkiezingen is een kabinet nog lang niet in zicht,” voegt PvdA-leider Lilianne Ploumen daaraan toe. “Het is het goede recht van CDA en VVD om elkaar vast te houden, zoals PvdA en GroenLinks dat ook doen. Maar de twee linkse partijen zijn bereid wél te praten over een meerderheidskabinet, terwijl de rechtse partijen dat niet willen.” Ploumen noemde het ‘een keuze uit zwakte’ dat VVD en D66 nu eerst wekenlang gaan schrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden