Meer ouderen naar ziekenhuis na val

Het aantal ouderen dat ernstig gewond raakt door een val, groeit snel. Vorig jaar waren het er bijna 75.000, 5200 meer dan in 2017. Zij liepen zware verwondingen op als gebroken heupen en hersenletsel.

Beeld Shutterstock

In totaal belandden 108.000 ouderen op de spoedeisende hulp na een valpartij. Een op de tien kon hierna niet terug naar huis en werd opgenomen in een verpleeghuis. De val werd 4396 ouderen fataal, wat neerkomt op 12 per dag. Volgens expertisecentrum VeiligheidNL, dat slachtoffers monitort op de eerste hulp, waren dat 547 meer dodelijke slachtoffers dan in 2017.

Elk jaar neemt het aantal val­ongelukken bij ouderen met een paar procent toe. De groei is grotendeels te verklaren door de vergrijzing: Nederlanders worden ouder en brozer en vallen vaker. Opvallend is echter de toename van ernstig letsel. In tien jaar nam dit 6 procent toe.

Minder kracht

Wietske Hoekstra consultant van VeiligheidNL schrijft de toename toe aan de trend dat ouderen, onder wie ook 65-plussers met diverse chronische aandoeningen, langer zelfstandig thuis wonen. “Deze kwetsbare groep is al niet sterk. Wanneer zij weinig bewegen, nemen spiermassa en kracht af, waardoor de kans op vallen toeneemt.”

Thuis zijn bovendien minder hulpmiddelen aanwezig. “Daar is geen zorgpersoneel dat je ’s nachts van je bed naar het toilet helpt.”

Medicijnbijwerkingen

Onder 70-plussers vindt bijna de helft van de valpartijen in en rond het woonhuis plaats. Vaak zijn het eenvoudige ongelukjes zoals struikelen over een drempel (900 keer), uitglijden over de natte vloer (500 keer) of een val van de trap (5900 keer).

Ouderen die zijn gevallen zouden zich moeten laten onderzoeken door een huisarts of geriater, stelt Nathalie van der Velde, hoogleraar valpreventie aan de Universiteit van Amsterdam. “Bijwerkingen van medicijnen kunnen voor valpartijen zorgen. Een andere dosering of alternatief middel kan de klachten verhelpen.”

Ook kan getol op de benen waardoor een oudere ten val komt, een openbaring zijn van een ziekte. “Een longontsteking kan zich op allerlei manieren presenteren.”

Van der Velde is voorstander van valcursussen voor ouderen om spierkracht en balans te trainen. Als deze preventiemaatregelen tegelijk worden uitgevoerd, kan het aantal ernstige ongevallen volgens haar met een derde worden teruggedrongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden