Nieuws

Meer Nederlandse wintersporters in problemen op de pistes

Alarmcentrale Eurocross ziet een stijging in het aantal Nederlandse wintersporters in nood. ‘Vanaf januari hebben we 1500 wintersporters moeten bijstaan.’

Het Parool
Skiers en snowboarders op de piste tijdens wintersport in Winterberg.  Beeld JEFFREY GROENEWEG/ANP
Skiers en snowboarders op de piste tijdens wintersport in Winterberg.Beeld JEFFREY GROENEWEG/ANP

“Elk jaar zien we aardig wat ongevallen,” licht een Eurocross-woordvoerster toe. “Maar sinds een aantal jaar merken we een stijging.” Het aantal ‘wintersportdossiers’ nam toe met 8 procent ten opzichte van 2022, dat ondanks de pandemie gezien mag worden als een ‘normaal seizoen’.

Eurocross noteert ten opzichte van 2020 een stijging van 16 procent. “De toen ingezette trend qua letsels zet stevig door. Elk jaar komen er meer Nederlanders in problemen op de pistes.”

Veel meer meldingen

Volgens de alarmcentrale zagen hulpverleners en artsen afgelopen week meer dan twee keer zoveel ongelukken als de week ervoor. In de eerste week van de vakantie kwamen 159 meldingen binnen bij Eurocross. Toen ging het zuiden van Nederland op wintersportvakantie. Vorige week, toen de regio’s Noord en Midden de sneeuw opzochten, kreeg Eurocross 497 meldingen van skiongevallen. Ook zijn in totaal 75 wintersporters gerepatrieerd.

Volgens de centrale gebeuren veel ongelukken doordat wintersporters zichzelf overschatten en zich niet goed voorbereiden. “Vanaf januari hebben we 1500 wintersporters in nood moeten bijstaan. Met de maand december erbij zitten we op bijna 1700 gevallen.”

De meeste meldingen kwamen van wintersporters die letsel hadden opgelopen aan hun knie, een wervel of hun heup. Ook kwamen er veel meldingen van Nederlanders die een hersenschudding opliepen. Vanuit Oostenrijk, Frankrijk en Italië werd het vaakst gebeld met de alarmcentrale.

Alarmcentrales zijn het aanspreekpunt voor reizigers als zij in het buitenland een ongeluk krijgen. Zo kunnen zij helpen bij het regelen van vervoer naar Nederland of het vinden van een arts of ziekenhuis in het land van verblijf.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden