Plus

Meer mensen kiezen voor andere zorgverzekering

Fors meer Nederlanders oriënteren zich op hun zorgverzekering, blijkt uit een rondgang langs verschillende vergelijkingssites. De grote vergelijkers Pricewise en Independer verwachten ‘een recordaantal overstappers’.

Natasja de Groot en Marcia Nieuwenhuis
Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit doen mensen die gehecht zijn aan een bepaald ziekenhuis er verstandig aan om een restitutieverzekering af te sluiten.  Beeld ANP
Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit doen mensen die gehecht zijn aan een bepaald ziekenhuis er verstandig aan om een restitutieverzekering af te sluiten.Beeld ANP

Volgens Pricewise is het aantal vergelijkingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 50 procent gestegen. Die vergelijker verwacht dat het aantal overstappers groeit met 10 tot 15 procent. Ook bij Independer is het aantal mensen dat zich oriënteert op zijn zorgverzekering fors gegroeid.

Mogelijk komt dit doordat de korting op collectieve verzekeringen wordt teruggeschroefd van 10 naar 5 procent. Voor mensen die een collectieve verzekering hebben, bijvoorbeeld via werkgevers als KLM, Shell en universiteiten, loont het daardoor extra om over te stappen.

Keuzevrijheid

Uit onderzoek naar de eerste lichting overstappers blijkt dat vooral zogenaamde restitutieverzekeringen in trek zijn. Bij die over het algemeen duurdere polissen staat het de verzekerde vrij om zelf te beslissen naar welk ziekenhuis of welke arts of zorgverlener hij wil, ongeacht of de verzekeraar een contract heeft.

Volgens Pricewise is het aantal afgesloten restitutiepolissen zelfs gestegen met 45 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook Independer ziet voor het eerst in jaren een toename. “We denken dat het komt door de scherpe prijs van de restitutieverzekering van Ohra,” verklaart Jochum Veerman van Independer. Verzekeraar Ohra beaamt dat er ‘veel belangstelling’ is voor die verzekering.

Mogelijk worden die verzekeringen met meer keuzevrijheid nu extra vaak afgesloten doordat zorgverzekeraars dit jaar laat zijn met contracten sluiten met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Voor mensen met een zogenoemde naturazorgverzekering – driekwart van de Nederlanders heeft zo’n polis - is het belangrijk om te weten met welke zorgverleners hun (nieuwe) zorgverzekeraar afspraken maakt.

Duizenden euro's

Als er geen contract is met een bepaald ziekenhuis en de verzekerde toch naar dat ene ziekenhuis of die specialist besluit te gaan, moet je een deel van de kosten zelf betalen. Een forse financiële tegenvaller van duizenden euro's kan het gevolg zijn. “De onduidelijkheid rond naturapolissen zorgt voor veel uitstelgedrag bij klanten,” verklaart Pricewise-directeur Hans de Kok. Hij krijgt bijval van Leon Schouten, eigenaar van vergelijker Totaalbesparen.com: “Wij krijgen dagelijks veel vragen over de onduidelijkheid rondom de contracten die verzekeraars met ziekenhuizen en andere zorgverleners afsluiten, maar nog niet rond zijn. Hierdoor is overstappen voor veel Nederlanders eigenlijk nog onmogelijk.”

De onrust over naturapolissen is ook de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit NZa, niet ontgaan. “Ja we zien dat dit zorgt voor veel vragen,” reageert Erik Bloem van NZa. “Ons advies is als je ziekenhuis belangrijk voor je is, wacht dan tot de kerstdagen, dan zijn de meeste contracten rond. Als je helemaal zelf wilt weten naar welk ziekenhuis je wilt gaan, adviseren wij om een restitutiepolis af te sluiten.”

‘Deadline junkies’

Hoeveel mensen daadwerkelijk overstappen wordt pas duidelijk rond de jaarwisseling, omdat ongeveer de helft van het aantal overstappen in de laatste dagen van het jaar plaatsvindt. Volgens Jochum Veerman van Independer zijn er echte ‘deadline junkies’. “Vorig jaar stapten er in de állerlaatste minuut van het jaar, één minuut voor twaalf, nog 31 mensen bij ons op de site over.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden