Nieuws

Meer jongeren aan antidepressiva tijdens tweede lockdown: ‘Je krijgt ze niet zomaar’

Jongeren kregen tijdens de tweede lockdown afgelopen voorjaar aanzienlijk meer antidepressiva voorgeschreven dan normaal. Het aantal recepten voor 15- tot 24-jarigen lag 8 procent hoger dan in 2019. ‘Deze klachten zijn niet zomaar verdwenen.’

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg), dat dinsdag verschijnt. Het instituut onderzocht de voorschriften voor antidepressiva van zo’n 350 huisartsenpraktijken die representatief zijn voor Nederland.

Terwijl tijdens de eerste lockdown geen groter aantal mensen antidepressiva ging gebruiken, schoot het gebruik tijdens de tweede lockdown – eind oktober 2020 tot en met half juni 2021 – omhoog. Het aantal recepten steeg met 2,5 procent ten opzichte van 2019, van 688 voorschriften per 100 duizend mensen per week naar 705.

De stijging bij jongeren is met een kleine 8 procent een stuk groter. Vooral aan het einde van de tweede lockdown kregen meer tieners en twintigers antidepressiva. Wekelijks kregen gemiddeld 218 op de 100.000 jongeren zo’n geneesmiddel voorgeschreven, ten opzichte van 202 op de 100.000 in dezelfde periode in 2019. “Het lijkt er toch wel op dat hoe langer de coronamaatregelen golden, hoe groter de gevolgen waren voor deze groep,” aldus Nivel-onderzoeker Karin Hek.

Redelijk ernstig

Eerder constateerde het Nivel al dat jongeren tijdens de tweede lockdown vaker contact zochten met de huisarts vanwege depressieve klachten en angststoornissen. Hek: “Je krijgt die medicatie niet zomaar, dus het lijkt erop dat de klachten redelijk ernstig zijn of al langer duren.” Jongeren misten onder meer hun sociale contacten en hadden veelal moeite met het thuisonderwijs.

Hek verwacht niet dat de jongeren snel van de antidepressiva af zijn. “Deze medicijnen gebruik je niet één of twee weken. Die zijn echt bedoeld voor wat langere tijd.” Het duurt vaak lang voordat psychische klachten zijn verholpen, stelt het Nivel. Bovendien is het de vraag hoe snel de onderliggende problemen, zoals sociaal isolement en moeite met het vinden van een geschikte baan, zijn opgelost.

Hek: “Het is belangrijk er alert op te zijn dat dit bij jongeren speelt. De drempel om hulp te zoeken moet zo laag mogelijk zijn. Ook ouders en vrienden kunnen elkaar in de gaten houden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden