Meer dan 50.000 nieuwe besmettingen in een week

De gestage afname van het aantal coronabesmettingen is in een mum van tijd volledig tenietgedaan. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week is Nederland weer op het hoge niveau van begin mei beland.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is maar liefst een verzesvoudiging ten opzichte van vorige week. Met zo’n vaart gingen de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de hele coronacrisis nog niet omhoog.

Vorige week noteerde het RIVM al een verdubbeling tot 8541 gevallen. Het bleek een voorbode van een nog veel snellere groei in het aantal besmettingen in de laatste zeven dagen. In de meeste gevallen worden die nu veroorzaakt door de extra besmettelijke Delta-variant van het virus.

De huidige besmettingsgolf begon na de versoepelingen die het kabinet op 26 juni doorvoerde. Honderdduizenden mensen gingen op stap na een sneltest, die toegang bood tot nachtclubs of festivals waar afstand houden niet meer hoefde. Van die testen is bekend dat ze minder betrouwbaar zijn dan de PCR-testen die de GGD standaard gebruikt. Ook ging een deel − met goedkeuring van de overheid − direct uit na inenting met het Janssenvaccin, terwijl vaccins zeker twee weken nodig hebben om optimaal te gaan werken. Daarnaast waren negatieve testresultaten 40 uur geldig, in plaats van de 24 uur die het Outbreak Management Team (OMT) had aangeraden. En er werd gesjoemeld met toegangsbewijzen.

De optelsom van factoren pakte slecht uit, met de huidige besmettingscijfers tot gevolg. Premier Mark Rutte bood maandag excuses aan voor de ‘inschattingsfout’ van het kabinet.

Horeca grootste brandhaard

De wekelijkse rapportage van het RIVM bevestigt het beeld van jongeren die in de horeca en op feestjes besmet raken. Bij de mensen van wie bekend is waar ze het virus opliepen, was dat in 37 procent van de gevallen in de horeca. De thuissituatie volgt met 28 procent. Bezoek thuis is goed voor 16 procent van de herleide gevallen, feestjes voor 15 procent en de werksituatie voor 7 procent. Ook in vakantielanden raakten weer honderden mensen besmet, met name in Spanje en Portugal.

Jongeren van begin 20 jaar worden nu veruit het vaakst getroffen. Vier op de tien mensen die het virus afgelopen week opliepen, is tussen de 20 en 25 jaar. In die leeftijdsgroep waren per 100.000 inwoners maar liefst 1892 nieuwe besmettingen. Met andere woorden: één op de 53 jonge twintigers liep afgelopen week corona op. Een kwart van de mensen die positief testten is tussen de 15 en 20 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden