Meer bezoekers voor Nederlandse musea in 2018

In 2018 hebben meer mensen een museum bezocht. Het aantal bezoekers steeg met 2,8 procent naar 32 miljoen.

Bezoekers van het Rijksmuseum bij de Nachtwacht. Beeld ANP
Bezoekers van het Rijksmuseum bij de Nachtwacht.Beeld ANP

Volgens cijfers van de Museumvereniging is het museumbezoek sinds 2013 met 37 procent gegroeid.

De groei is volgens de vereniging vooral toe te schrijven aan buitenlandse bezoekers. Zij vormen nu bijna een derde van het totale aantal museumbezoekers. Het aantal jongeren dat in schoolverband naar een museum ging, nam met ruim 100.000 toe (een stijging van 5,7 procent).

Ook het aantal museumkaarthouders blijft groeien: in 2018 hebben zo'n 1,4 miljoen museumkaarthouders bijna 9 miljoen keer een museum bezocht.

Het aandeel eigen inkomsten van musea is gegroeid van 42 procent in 2013 tot 49 procent in 2018. “Musea doen het nog steeds goed, maar er zijn gerechtvaardigde zorgen,” aldus Mirjam Moll van de Museumvereniging. “Door stijgende werkdruk komt de collectie-taak in het geding en ook de rol van gemeenten in de financiering van musea is een grote zorg.”

Volgens de vereniging wordt de bijdrage van gemeenten aan musea steeds kleiner. “Dit heeft ernstige gevolgen voor met name kleinere musea, die naast vaste lasten geen geld meer hebben voor beheer, behoud en presentatie van hun collecties: de kerntaken van musea. Er is nog steeds een dringende behoefte aan versterking van financiële betrokkenheid van overheden en sponsoren. Alleen dan kunnen musea de binding van ons land met de collectie Nederland blijvend versterken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden