Achtergrond

Medisch beroepsgeheim weerhield kliniek om Thijs H. aan te geven

Waarom lichtte de Maastrichtse kliniek niet meteen de politie in toen Thijs H. daar − met bloed op de kleding − aankwam dinsdag na de moorden op de Brunssummerheide? Het strikte medisch beroepsgeheim stond dat in de weg, weten bronnen. ‘Maar je moet hem motiveren om te praten, zichzelf aan te geven.’

Niels Klaassen
- Beeld Linkedin
-Beeld Linkedin

Bij een groot deel van het publiek is de verontwaardiging ongetwijfeld groot: waarom informeerde de GGZ-kliniek in Maastricht niet meteen de politie toen er al op dinsdagmiddag 7 mei vermoedens waren dat Thijs H. betrokken was bij de dubbele moord in Heerlen? H. − inmiddels verdachte van moord op drie wandelaars − blijkt na de moorden met bloed op de kleding terug te zijn gekomen bij de kliniek, waar hij die nacht ervoor ook al was opgenomen.

Binnen de instelling waren er al snel vermoedens dat H. betrokken was bij de gruwelijke dubbele moord op de Brunssummerheide, vertelt een ingewijde: “Je telt ook één en één op.” Maar H. kon na een nacht op de gesloten afdeling op woensdag ontkomen. Daarna liep hij zo’n twaalf uur lang rond in Zuid-Limburg, totdat H. door de politie gepakt werd.

Zorg gaat boven arrestatie

Waarom kwam de kliniek niet eerder in actie? Volgens een bron “mocht er geen actie ondernomen worden” vanwege het medische beroepsgeheim. Hoe zit dat?

Robbert-Jan Verkes, hoogleraar Forensische Psychiatrie (Radboud Universiteit Nijmegen): “Een patiënt moet veilig zijn bij de behandelend arts, vandaar het beroepsgeheim. Dat mag niet zomaar doorbroken worden. Als je vermoedens hebt dat iemand iets vreselijks heeft gedaan, kun je hem of haar natuurlijk wel overtuigen zichzelf aan te geven, maar als behandelaar kan je dat niet doen,” zegt Verkes.

Hij is zelf psychiater en actief op de polikliniek van de Pompestichting. “De zorg gaat boven het pakken van de dader.” Schending van het geheim geldt zelfs als een misdrijf. Dus ook bloed op de kleding of een bekentenis van een moord is geen reden om het geheim te doorbreken.

“Hoe cru het misschien ook klinkt: zaken in het verleden kun je al niet meer veranderen, daar geldt het beroepsgeheim dus gewoon. Maar dat verandert als er acuut gevaar dreigt, voor zichzelf of voor de omgeving.”

Dus toen H. woensdag ontkwam uit de Maastrichtse kliniek, gingen alle alarmbellen af. Toen werd het medisch beroepsgeheim doorbroken en werd de politie ingeseind.

Drie doden

De 27-jarige H. wordt verdacht van het ombrengen van drie wandelaars. Op zaterdag 4 mei zou hij de 56-jarige vrouw uit Den Haag hebben gedood, en op dinsdag 6 mei de 63-jarige Diny en de 68-jarige Frans uit Heerlen. Ze kenden elkaar niet. Alle drie slachtoffers lieten hun hond uit.

Mondriaan, het OM en de advocaat van H. gaan niet in op vragen over de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden