Medicijn tegen alzheimer wegens bijwerking in de prullenbak

Wetenschappers in Amsterdam zetten een streep door een grootschalig internationaal onderzoek naar een veelbelovend medicijn tegen alzheimer. Het zou bij patiënten juist tot een verslechtering van het geheugen leiden.

Beeld ANP

Het onderzoek werd gehouden in het Brain Research Center, een nieuw centrum in Amsterdam en Den Bosch, dat verschillende medicijnen test op patiënten die wel of geen alzheimer hebben.

Het doel van dit ‘Generation-onderzoek’ was om vast te stellen of het medicijn CNP520 het ontstaan van symptomen en klachten kan voorkomen bij mensen met een genetisch verhoogd risico op alzheimer. Het medicijn zou de aanmaak van de voor de ziekte verantwoordelijke eiwitten afremmen. De studie zou maximaal acht jaar duren en bijna iedereen boven de 65 jaar kon zich aanmelden.

Uit diverse evaluaties blijkt nu dat CNP520, of umibecestat, een averechts effect heeft: er is sprake van een grotere achteruitgang van het geheugen bij mensen die het medicijn kregen dan bij hen die een placebo kregen toegediend. Geneesmiddelenontwikkelaar Novartis, opdrachtgever van het onderzoek, kon daarom niets anders dan het experiment per direct stopzetten. Brain Research Center reageert teleurgesteld, maar heeft alle begrip voor de beslissing.

400 middelen

“De gezondheid van de deelnemers staat altijd voorop,” laat de organisatie weten. “Ondanks dat vinden wij het een teleurstellende ontwikkeling voor de deelnemers aan het onderzoek en hun studiepartners.’’ Alle deelnemers zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gebracht.

Medisch directeur van Novartis Aleyd Dost: “Het blijkt maar weer dat alzheimer een zeer complexe ziekte is, een heel moeilijk gebied om in te opereren. Het laat ook zien dat de behoefte aan een oplossing zeer groot is.’’ Volgens Dost heerste er grote teleurstelling onder de onderzoekers en deelnemers. “Maar ook hier leren we van. Het onderzoek naar middelen tegen alzheimer en andere neurologische aandoeningen gaat gewoon door, totdat er een medicijn is.”

Onderzoeken naar een medicijn lopen al lang. Zeker 400 middelen zijn in de loop der jaren al getest, maar zij bleken stuk voor stuk niet te voldoen.

In Nederland kampen ruim 270.000 mensen met een vorm van dementie. Door de vergrijzing zal dat aantal de komende jaren sterk stijgen, naar verwachting tot ruim 620.000 in 2050. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden