PlusAchtergrond

Medici: overgewicht harder aanpakken in strijd tegen corona. ‘Er moet nu wat gebeuren’

In de strijd tegen corona moet het probleem van overgewicht veel harder worden aangepakt. Dat zeggen Nederlandse medici en politici. De Britse premier Boris Johnson geeft het goede voorbeeld.

Peter Winterman
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het lijkt alsof Boris Johnson plotseling het licht heeft gezien. In een filmpje op Twitter kondigde hij maandagochtend een plan aan om overgewicht in Groot-Brittannië te lijf te gaan. “Ik was veel te dik toen ik werd opgenomen op de intensive care,” zegt Johnson, terwijl hij zijn jack russell uitlaat op een strak gemaaid gazon. “Ik ga nu elke ochtend een rondje hardlopen.”

De Britse premier overleefde corona ternauwernood. Begin dit jaar leek hij de uitbraak van corona niet heel serieus te nemen, maar in april eindigde hij er zélf mee op de intensive care. Na zijn herstel is hij gezonder gaan leven en ruim zes kilo afgevallen. “Je voelt je echt een stuk beter als je gewicht kwijtraakt,” zegt hij hartstochtelijk.

En daarom moeten nu alle te dikke Britten gaan afvallen, vindt hij. Zo lanceert Johnson een campagne om meer te bewegen. Er komt een verbod op advertenties voor junkfood tot 21.00 uur op televisie en internet. Ook mogen in Britse winkels geen snoep en chocola meer bij de kassa liggen. Kortingsacties voor ongezonde producten gaan in de ban.

Intensive care

“Eindelijk,” verzucht Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas en internist van het Erasmus MC in Rotterdam. “Er moet nu wat gebeuren, ook in Nederland is dit keihard nodig.” Uit recent onderzoek blijkt dat 77 procent van de coronapatiënten die in Nederland op de intensive care belandde, met overgewicht kampte.

Ongeveer de helft van de Nederlanders is te dik, zo’n 15 procent van de bevolking heeft obesitas. “Bij mensen met overgewicht werkt het immuunsysteem minder goed,” zegt Van Rossum. “De hormoonbalans is verstoord, waardoor het coronavirus minder goed kan worden bestreden. Het is schrikbarend om te zien hoeveel mensen met overgewicht ernstig ziek worden door corona.”

Toch dringt dat besef nog niet door bij de overheid, stelt Van Rossum. Eind 2018 werd een Nationaal Preventieakkoord gesloten om overgewicht tegen te gaan. Daarin staat onder meer dat sportclubs en scholen meer gezond voedsel moeten aanbieden. “Dat was een mooie eerste stap, maar we weten nu al dat dit niet genoeg is om het enorme probleem op te lossen,” zegt Van Rossum.

Supermarktreclame

Ook regeringspartij ChristenUnie vindt dat er een schep bovenop moet. “Wat het Verenigd Koninkrijk laat zien, is erg interessant,” zegt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. “Wij vinden dat 80 procent van de supermarktreclame over gezonde voeding moet gaan, nu is dat nog maar 20 procent. Ook willen wij dat ongezonde producten bij de kassa in de ban gaan.”

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks pleiten voor een suikertaks. “Invoering daarvan wordt helaas nog steeds geblokkeerd door de sterke lobby van supermarkten en frisdrankfabrikanten,” zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Hoogleraar Van Rossum is ook voor meer prijsprikkels en vindt bovendien dat fastfoodketens in de buurt van scholen verboden moeten worden. “Maar er moet ook meer gedaan worden aan de behandeling van obesitas. Recent zijn er nieuwe medicijnen beschikbaar gekomen, die goed werken in combinatie met een gezonde leefstijl. De medicijnen worden echter niet vergoed, waardoor het nu alleen voor de elite is weggelegd.”

Taboe

Het taboe op overgewicht in Nederland moet doorbroken worden, vindt Van Rossum. “Het is geen kwestie van eigen schuld, dikke bult. De hele maatschappij is nu ingericht op het veroorzaken van overgewicht.”

Regeringspartijen VVD en CDA pleiten niet voor nieuwe maatregelen, zoals in Groot-Brittannië. “Het coronavirus lijkt patiënten met extreem overgewicht harder te raken,” erkent CDA-Kamerlid Anne Kuik. “Fit en gezond blijven is nu extra belangrijk,” vindt zij wel. Maar de twee partijen willen eerst het Preventieakkoord uitvoeren en de resultaten daarvan afwachten.

Een woordvoerder van staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid laat weten dat in de corona-overheidscampagne ‘Alleen Samen’ al wordt opgeroepen om voldoende te bewegen en gezond te eten.

“We zijn constant in gesprek met wetenschappers en de ondertekenaars van het Preventieakkoord om te bekijken wat nodig is om onze ambitie van een gezonder Nederland te behalen,” zegt de woordvoerder. “En zoals altijd is gezegd: als het niet snel genoeg gaat, kijken we wat daarvoor nog extra nodig is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden