Onrust in Den Haag

ME arresteert ruim 20 relschoppers in Haagse Schilderswijk

De politie heeft in de Schilderswijk in Den Haag ruim 20 mensen aangehouden die eieren, stenen en zwaar vuurwerk naar agenten gooiden. Ook werden vernielingen aangericht, onder meer aan twee politieauto’s. Voor de tweede avond en nacht op rij was het onrustig in de wijk en was de Mobiele Eenheid (ME) op de been.

Het Parool
De politie is paraat in de Schilderswijk. Beeld ANP
De politie is paraat in de Schilderswijk.Beeld ANP

Vroeg in de avond liepen buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten samen door de wijk om in gesprek te gaan met bewoners en de jeugd op straat. De sfeer was goed tot het moment dat tientallen jongeren zich rond 23.00 uur verzamelden en agenten bekogelden met eieren, stenen en zwaar vuurwerk. Ook werd er een vuilcontainer in de brand gestoken. Rond 02.30 uur bekogelde een grote groep jongeren agenten met stenen vanaf de daken. Ook hier werden aanhoudingen verricht.

De gemeente Den Haag had omstreeks middernacht vanwege de ongeregeldheden een noodbevel uitgevaardigd. ‘Wegens ernstige verstoringen van de openbare orde is op dit moment een noodbevel van kracht voor het gebied Hoefkade-Vaillantlaan. Personen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel zullen worden aangehouden,’ zo viel te lezen in het bevel.

De politie riep via een luidspreker de mensen uit de groep op naar huis te gaan. Wie daar geen gehoor aan geeft zal worden opgepakt, aldus de waarschuwing.

Nadat de groep uiteen was gedreven en de brandweer het vuur geblust had, was in de omringende straten rond 01.00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag nog steeds het vuurwerk te horen.

Woensdagavond en -nacht was het ook al onrustig in de Haagse wijk. Een grote groep jongeren zette brandkranen open, gooide stenen en vuurwerk naar agenten en vernielden spullen. Ook toen werd de ME ingezet en werden vier mensen opgepakt.

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag zei donderdag dat nadere maatregelen worden voorbereid, maar gaat daar niet verder op in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden