Mbo’ers stromen minder vaak door naar hbo, al remt de daling af

Het aantal mbo-studenten dat na het halen van hun diploma doorstroomt naar het hoger beroepsonderwijs blijft dalen, al vlakt die dalende lijn wel af.

Beeld ANP

Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het hoger onderwijs, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs is er ‘geen duidelijke oorzaak’ te noemen. “Een belangrijke factor is mogelijk de aantrekkende arbeidsmarkt,” schrijft de D66-bewindsvrouw. Ze kondigt aan onderzoek te gaan doen naar de jarenlange daling. De minister benadrukt dat die neerwaartse trend al is ingezet vóór de invoering van het leenstelsel, waardoor studenten hun studiebeurs lenen en niet meer als gift krijgen.

Kritiek op het leenstelsel

Volgens critici van het leenstelsel komt de afgenomen doorstroming onder andere door leenangst onder studenten. Het is een van de argumenten die een toenemend aantal partijen in de Tweede Kamer – een ruime Kamermeerderheid inmiddels – aandragen om het leenstelsel aan te passen dan wel af te schaffen.

Eerder deze maand trok ook bedenker PvdA de handen af van het leenstelsel in de huidige vorm. Een van de redenen die partijleider Lodewijk Asscher aandroeg, was de doorstroming. “We zien nu dat mbo’ers minder vaak doorstromen naar het hbo,” zei hij in deze krant. Ook D66-fractievoorzitter Rob Jetten zei bereid te zijn aanpassingen te doen.

Knelpunten

Minister Van Engelshoven stuurde vandaag ook de opzet van de eerder toegezegde evaluatie van het leenstelsel naar de Kamer. Daarin staat dat ze niet alleen wil terugblikken, ‘maar ook vooruitkijken door bouwstenen te vragen die het stelsel kunnen versterken’. Als uit de evaluatie knelpunten blijken, wil ze die aanpassen.

Uit de monitor van afgelopen jaar lijken die knelpunten mee te vallen. Positief is dat het aantal eerstejaars met een beperking ‘significant is gestegen’. Ook beginnen meer studenten aan een studie met ouders die minder dan een modaal inkomen verdienen, schrijft Van Engelshoven. Dat percentage ging van 12 naar 21.

Het totaal aantal studenten dat afgelopen studiejaar begon aan een studie op hbo of universiteit is weer gestegen, met 8 procent. Dat komt grotendeels omdat het aantal internationale studenten fors groeit. Ook is het aantal studenten dat vanaf de havo en vwo komt weer op het niveau van vóór de invoering van de studieleningen in 2015, aldus Van Engelshoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden