PlusAchtergrond

Maximumsnelheid omlaag: een flink offer voor ‘vroempartij’ VVD

Opnieuw brengt de VVD een groot offer om het kabinet op de been te houden. Dit keer gaat de maximumsnelheid op alle snelwegen omlaag naar 100 kilometer per uur.

Minister-president Mark Rutte.Beeld ANP

“Het is een rotmaatregel die niemand leuk vind. Ik baal er ontzettend van.” Bij VVD-leider Mark Rutte komt het uit zijn tenen als hij woensdagochtend de maatregelen bekend maakt om allerlei woning- en wegenbouwprojecten door te kunnen laten gaan. Veel vergunningen worden niet verstrekt nadat de rechter oordeelde dat er te veel stikstof wordt uitgescheiden in Nederland, waardoor natuurregels worden overtreden.

Op alle snelwegen in Nederland mag binnenkort niet harder worden gereden dan 100 kilometer per uur. Alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur kan het gaspedaal nog worden ingedrukt tot maximaal 130 kilometer per uur.

Vlotgetrokken

Volgens premier Rutte is het nodig om op korte termijn de stikstofuitstoot naar beneden te te krijgen zodat bouwprojecten weer kunnen worden vlotgetrokken. “Ik vindt het als VVD’er verschrikkelijk om deze maatregel te nemen, maar het is nu wel nodig om banen te redden. We willen niet dat met de Kerst onnodig banen zijn verdwenen in de bouw. Ik zou mezelf anders niet in de spiegel kunnen aankijken.”

Volgens hem is het denkbaar dat als in de toekomst de maximumsnelheid weer omhoog kan als bijvoorbeeld meer elektrisch wordt gereden en het verkeer schoner wordt. “Maar daar is geen belofte over te doen.”

Het is een flink offer voor de grootste regeringspartij. Het was de VVD die jaren campagne voerde met een verhoging van de maximumsnelheid tot 130 kilometer per uur op snelwegen. Het was Rutte zelf die zijn partij een ‘vroempartij’ noemde.

Een maand geleden zei VVD-Kamerlid Mark Harbers nog dat met een algemene snelheidsverlaging ‘het stikstofprobleem niet wordt oplost’. Dinsdag koos Harbers, na een VVD-fractieoverleg, totaal andere woorden: “Uiteindelijk moet je, als je deze crisis wilt bestrijden, ook rotmaatregelen nemen.”

Goedmakertje

Als ‘goedmakertje’ voor de VVD maakt het kabinet woensdag bekend dat Nederland bij de Europese Commissie gaat vragen om strenge natuurregels te versoepelen. Mogelijk kunnen Natura2000-gebieden worden samengevoegd, waardoor op den duur meer stikstof mag worden uitgestoten. “Maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan,” weet een Haagse ingewijde nu al.

Het is niet de eerste meloen die de VVD deze kabinetsperiode moet doorslikken. Bij de formatie met CDA, D66 en ChristenUnie werd de hypotheekrenteaftrek verder uitgekleed. Later ging de door premier Rutte fel verdedigde afschaffing van de dividendbelasting niet door. Ook stemde de VVD morrend in met het klimaatakkoord en het kinderpardon.

Wanneer de snelheidsverlaging ingaat, kan het kabinet nog niet zeggen. Er moeten borden langs de weg worden aangepakt. “Het kan daarom niet overal tegelijkertijd gebeuren,” aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer). Volgens haar gaat de snelheidsverlaging wel binnen enkele maanden overal in.

Andere maatregelen

Tijdens een persconferentie woensdagochtend maakte het kabinet ook andere maatregelen aan om de stikstofcrisis aan te pakken. Naast de snelheidsverlaging komt er een noodwet, waarmee grote bouwprojecten - zoals de kustversterking - door kunnen gaan. Verder komt er 60 miljoen extra om varkenshouders uit te kopen die willen stoppen. En boeren moeten hun veevoer aanpassen. Ze kunnen ervoor kiezen om kunstmatige óf natuurlijke toevoegingen te doen, waardoor het stikstofgehalte in de mest fors afneemt.

Door de maatregelen kan de woning- en wegenbouw het komende jaar doorgaan, zo is de verwachting. Het kabinet denkt dat het mogelijk blijft om volgend jaar 75 duizend nieuwe woningen te bouwen in Nederland. Maar er zijn nog méér maatregelen nodig om de stikstofuitstoot verder omlaag te brengen. Daarvoor moet vooral de landbouwsector minder stikstof uitstoten. Die maatregelen, waarbij onder meer boerenbedrijven worden uitgekocht en verplaatst, worden de komende maanden bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden