PlusAchtergrond

Máxima over Griekenlandreis: ‘We maakten een inschattingsfout’

Pas aan het einde van het interview met de jarige koningin Máxima kwam de rel over de Griekenland­reis ter sprake. ‘Dat een vakantie zo veel doet, dat doet me pijn’

Jeroen Schmale
Koningin Máxima ondervraagd door Matthijs van Nieuwkerk vanwege haar 50ste verjaardag.  Beeld ANP
Koningin Máxima ondervraagd door Matthijs van Nieuwkerk vanwege haar 50ste verjaardag.Beeld ANP

Een uur zitten ze te praten op haar werkkamer, koningin Máxima (net 50) en interviewer Matthijs van Nieuwkerk. Allerlei onderwerpen zijn al langsgekomen, maar nog niet de omstreden herfstvakantie van vorig jaar. Toen het Griekse vasteland, waar de vakantievilla van de Oranjes staat, weliswaar geel gebied was, het kabinet vakantiereizen naar het buitenland sterk afraadde.

Van Nieuwkerk noemt de vakantie en de mede daardoor tanende populariteitscijfers ‘een klif waar we toch samen even omheen moeten ­zeilen’.

Niet bezig met populariteit

Máxima verklaart dat ze niet zo bezig is met de populariteitsscore van haar familie, maar zegt over de Griekenlandrel: “Het doet pijn aan mijn hart. Ik werk heel hard om dingen te bereiken en dat een vakantie die voor ons niet zo veel betekende zo veel doet, dat doet me pijn.”

Haar verklaring: “We waren vanaf het begin van de pandemie gefocust op wat nog wel kon. Het was een ‘geel’ land, we hebben daar een eigen huis. Vanuit daar zouden we werken. Denkend in mogelijkheden en niet in beperkingen hebben we een inschattingsfout gemaakt. Het mocht. Maar het was niet solidair.”

Van Nieuwkerk komt op de speedboot van 2 miljoen die koning Willem-Alexander vorig jaar in gebruik nam. “Het is iets dat mijn man heel graag wilde hebben. Ik gun hem dat wel. Dat mag je niet afdoen van al dat werk wat hij voor Nederland doet, dat wil ik graag opmerken.”

De pijnpunten komen dus toch nog ter sprake, aan het einde van een interview dat lang draaide om de entree van Máxima in Nederland, begin deze eeuw. De tijd dat ze met een zwarte pruik op en een kaart Nederland doorkruiste, soms met een vriendin, om het land, de inwoners en de taal beter te leren kennen.

Te weinig gehuild

Het boek over haar jonge jaren dat journaliste Marcia Luyten publiceerde, gaat ze niet lezen. “Ik vind het hartstikke moeilijk om over mezelf te lezen. Ik vind het fantastisch wat ze (Luyten, red.) heeft gedaan. Maar het is een kijk van een buitenpersoon, zo kijk ik niet naar mezelf.”

Ook roert interviewer Van Nieuwkerk de commotie aan rond het verleden van haar vader, de afwezigheid van haar ouders bij het huwelijk in Amsterdam in 2002 (‘Het leven is tegenstrijdig, we krijgen niet altijd wat we willen’). Nog een keer De Traan: “Volgens mij heb ik te weinig gehuild. Bij de repetities was er een zee van tranen.”

En: “Tien jaar geleden was het nog eens op tv. Amalia zei toen tegen mijn man: ‘Papa, wat heb je met mama gedaan dat ze moest huilen?’”

Tussen passages over haar werkzaamheden in Nederland en voor de VN in ontwikkelingslanden komt het gesprek over haar inzet voor

de geestelijke gezondheidszorg na de zelfver­kozen dood van haar zusje Inés, drie jaar geleden. Máxima zong Bob Dylans Knockin’ on Heaven’s Door op haar uitvaart. “We zongen altijd samen, dat was een mooie manier van afscheid nemen.”

Taboe

De jaren voor de dood van haar depressieve zusje werd er volgens Máxima weinig over haar toestand gesproken. Ze gebruikt het woord ­‘taboe’. “We hebben haar met ons beste kunnen proberen te helpen en te begeleiden. De realiteit is: prof ben je niet. Er moet nog veel aan geestelijke gezondheidszorg gedaan worden.”

Van Nieuwkerk: “Vindt u dat ze beter geholpen had moeten worden?”

Máxima: “Zeker. Misschien door ons, hand in eigen boezem. Naar beste kunnen, we wisten niet beter. Wat ik heb geleerd: ik moet deze er­varing gebruiken, zodat anderen het niet hebben.”

Is ze in de hemel? vraagt Van Nieuwkerk. “Ik weet niet waar ze nu is. Als ik nu aan haar denk – dat heeft een paar jaar gekost – doe ik dat met een grote glimlach.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden