Nieuws

Marokko toch bereid om aantal vluchten naar Nederland toe te staan

Marokko heeft zich bereid verklaard om op korte termijn een aantal commerciële vluchten toe te staan om Nederlanders naar huis te brengen. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de Nederlandse ambassadeur en het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt BuZa op Twitter.

Het Mohammed V International Airport in Casablanca, het drukste vliegveld van Marokko. Beeld NurPhoto via Getty Images
Het Mohammed V International Airport in Casablanca, het drukste vliegveld van Marokko.Beeld NurPhoto via Getty Images

‘Verdere details zijn nu nog niet beschikbaar, maar zullen zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt door de betreffende luchtvaartmaatschappijen,’ aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Vanaf woensdagnacht had Marokko een vliegverbod ingesteld van en naar Nederland, omdat het aantal coronabesmettingen in ons land snel stijgt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadde reizigers van en naar Marokko woensdag al aan om zo snel mogelijk een andere route te zoeken. Via ‘andere nabij Nederland gelegen landen,’ zoals België, kan nog wel gereisd worden. Ook vanuit Duitsland geldt een vliegverbod.

Transavia

Luchtvaartmaatschappij Transavia bekijkt vrijdag met hoeveel vluchten het bedrijf in Marokko gestrande Nederlanders kan ophalen. Dan wordt vermoedelijk ook duidelijk wanneer die vluchten kunnen beginnen.

Een woordvoerster van Transavia is blij dat er een oplossing komt voor de gestrande Nederlanders in Marokko. “We hoorden het van de ambassade en wisten al dat er gesprekken gaande waren, maar moeten nu de details van de afspraken afwachten.” Transavia is al bezig plannen te maken, maar kan daar pas uitsluitsel over geven als er meer duidelijkheid is over wat Marokko precies wil toestaan.

Via Transavia zijn de afgelopen dagen ongeveer 3500 mensen naar Marokko gevlogen. Hoeveel van hen daar nog verblijven, kon een woordvoerder niet zeggen. Het is niet bekend hoeveel mensen precies geraakt zijn door het vliegverbod.

Oranje reisadvies

Het reisadvies voor Marokko stond en staat nog steeds op oranje en voor een klein deel zelfs op rood. Daarmee adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om alleen naar Marokko te reizen wanneer het noodzakelijk is. ‘Als u toch in Marokko bent, neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij over geannuleerde vluchten en mogelijkheden om uw reis via een alternatieve route af te leggen,’ zo luidt het advies online.

Sinds donderdag is in Marokko een coronapas verplicht voor binnen- en buitenlandse reizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden