Nieuws

Marker Wadden krijgen er twee nieuwe eilanden bij

Het vernieuwde natuurgebied de Marker Wadden.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het vernieuwde natuurgebied de Marker Wadden.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De Marker Wadden krijgen er nog twee eilanden bij. De eerste vijf aangelegde eilanden doen het zowel onder als boven water zo goed voor de biodiversiteit dat er is besloten om 300 hectare nieuwe natuur aan te laten leggen.

Jasper Knegt

De twee nieuwe eilanden worden opgespoten uit slib, klei, veen en zand dat voor 95 procent uit de bodem van het Markermeer komt. Ze moeten eind 2023 klaar zijn en komen direct achter de vijf al bestaande eilanden te liggen.

De aanleg gaat ongeveer 12 miljoen euro kosten, waarvan de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen tien miljoen voor hun rekening nemen. De rest van het bedrag wordt betaald door Natuurmonumenten en de provincie.

Onbewoonde eilanden

De Marker Wadden zijn onbewoonde eilanden. Er vaart in de zomer wel een veerboot van Lelystad naar het Haveneiland, waar ook wat voorzieningen zijn voor wandelaars.

Het natuurgebied is een uniek project. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is er land gewonnen voor de natuur en niet voor de mens.

Biodiversiteit

De Marker Wadden zijn goed voor de biodiversiteit in het gebied. Het is een vogelparadijs te noemen door de talrijke soorten vogels die er voorkomen. Zowel broedvogels als trekvogels hebben het natuurgebied volgens Natuurmonumenten in groten getale ontdekt.

Op beschutte plekken, zoals ondiepe geulen tussen de moerasplanten, komen al veel paaiende vissen af, aldus Natuurmonumenten. ‘Deze plekken vormen een geleidelijke overgang tussen water en land en voorzien duidelijk in een behoefte voor de vissen van het Markermeer.’

Sinds de aanleg van de eilanden is de biodiversiteit enorm toegenomen. Er leven tal van onderwaterdieren in de ondieptes bij het eiland en die lokken de veel voorkomende vogels en vissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden