Marijnissen (SP) vraagt partijen om duidelijkheid: ‘Wil je samenwerken met Rutte?’

SP-leider Lilian Marijnissen roept andere partijen om hom of kuit te geven: willen ze wel of niet met Mark Rutte om tafel? ‘De SP doet dat in elk geval niet, dat hebben we in het debat van donderdagnacht wel duidelijk gemaakt.’

Hanneke Keultjes
Lilian Marijnissen en Mark Rutte tijdens het debat over de uitgelekte notities van verkenners Annemarie Jorritsma (rechts) en Kajsa Ollongren. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Lilian Marijnissen en Mark Rutte tijdens het debat over de uitgelekte notities van verkenners Annemarie Jorritsma (rechts) en Kajsa Ollongren.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zei zaterdag dat zijn partij niet in een kabinet-Rutte IV stapt. Bij talkshow WNL op Zondag noemde Marijnissen het ‘heel goed’ dat Segers ‘duidelijkheid’ verschafte. “Ik zou andere partijen willen oproepen hetzelfde te doen.” Ze wil dat met name van de PvdA en GroenLinks horen, maar ook van D66.

“D66 zei in het debat ‘onze wegen scheiden hier’ en dat er sprake was van een patroon van vergeetachtigheid. Dan is de vraag om duidelijkheid een gerechtvaardigde vraag om te stellen.” Marijnissen vreest dat partijen ‘stoere woorden’ uitten in het debat. “Dan steunen ze een motie van wantrouwen en helpen ze Rutte straks toch aan een meerderheid.”

Rutte toonde zich zaterdag strijdbaar. Hij wil doorgaan als VVD-leider en blijft de premierskandidaat van zijn partij. Dat bevestigde ook de partijtop van de VVD. Volgens Rutte gaan andere partijen niet over ‘het personeelsbeleid’ van de VVD.

Personeelsbeleid

Bij WNL op Zondag zeiden zowel oud-politici Uri Rosenthal (VVD) en Onno Ruding (CDA) dat het ‘goed gebruik’ is dat partijen zich niet bemoeien met ‘het personeelsbeleid van de buren’. Marijnissen noemde het daarop ‘hoogst ongemakkelijk’ dat Rutte dat argument gebruikt terwijl hij zich tijdens zijn gesprek met de eerste verkenners wél bemoeide met politici van andere partijen. Toen had hij het over een mogelijke ministerspost voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Rosenthal en Ruding uitten kritiek op de snelle beslissing van Segers. Rosenthal wees erop dat Segers zelf tijdens het debat over de Ollongren-notitie een motie heeft ondersteund die de nieuwe informateur opriep om te kijken of en hoe het vertrouwen hersteld kan worden. “Dan ben ik verbaasd over dit besluit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden