Manifest Lijm de Zorg 50.000 keer ondertekend

Het manifest Lijm de Zorg is in ruim vijf dagen tijd meer dan 50.000 keer ondertekend. Binnenkort zullen de initiatiefnemers de petitie met handtekeningen naar de Tweede Kamer sturen.

Het Parool
Charlotte Bouwman voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld Twitter
Charlotte Bouwman voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld Twitter

Dat zegt de coördinator van de actie, Louis de Mast, tegen nieuwswebsite Nu.nl. Het manifest blijft voorlopig nog wel open om meer steun te werven.

De initiatiefnemers hadden 40.000 handtekeningen nodig om het manifest aan de Kamer te kunnen overhandigen. Dat gaat na het debat over wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) gebeuren.

Ondanks dat het streefaantal is behaald, hoopt De Mast dat Lijm de Zorg in totaal 90.000 keer wordt ondertekend. “Zo lang is de wachtlijst,” zegt hij tegen Nu.nl. “Het zou een mooi symbolisch aantal zijn.”

Volgens De Mast zijn er op het manifest veel reacties binnengekomen van mensen zoals Charlotte Bouwman, een van de andere initiatiefnemers. Bouwman zat de afgelopen week van maandag tot en met vrijdag voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

“Veel handtekeningen zijn afkomstig van patiënten die jarenlang moesten wachten op de juiste hulp en aan het einde van de rit ‘te complex’ bevonden werden,” aldus De Mast tegen de nieuwswebsite. “Dan zit er niets anders op dan weer achteraan de wachtrij aan te sluiten.”

Het vernietigende effect van marktwerking in de ggz

Terwijl Amsterdammers met complexe psychische problemen maanden op een wachtlijst staan, kunnen mensen met lichtere klachten relatief snel bij een psycholoog of psychiater terecht. Marktwerking heeft de geestelijke gezondheidszorg geen goed gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden