Nieuws

Man die Sigrid Kaag bedreigde veroordeeld tot celstraf

Erik van Z., de man die dinsdag terechtstond voor het versturen van dreigberichten via Facebook over Sigrid Kaag, is veroordeeld tot vijf maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. De D66-politica was aanwezig in de rechtszaal en maakte gebruik van haar spreekrecht.

Het Parool
D66-leider Sigrid Kaag staat de pers te woord bij het verlaten van de rechtbank. Beeld ANP
D66-leider Sigrid Kaag staat de pers te woord bij het verlaten van de rechtbank.Beeld ANP

“Ik werd er stil van. Ik was echt ontredderd en ik voelde de angst die het moet inboezemen,” zei Kaag over het dreigende Facebookbericht waarvoor Van Z. terechtstond. “Hoe veilig ben ik nog, hoe veilig zijn mijn man en kinderen?” Tegen de verdachte zei ze: “Ik ken u niet. Vanwaar die wens om een einde te maken aan het leven van een ander?”

Kaag zegt dat ze regelmatig haatdragende reacties op sociale media leest. Ze wil dit patroon doorbreken. “Als student vermeed ik de brievenbus voor grote rekeningen. Nu zie ik op tegen de dreigbrieven. Ik ben bang om de post te openen. Onbekommerd de honden uitlaten is er ook niet meer bij.” Kaag maakt zich ook zorgen over haar dierbaren en vertelde dat de kinderen niet meer naar huis durven te komen ‘doordat het familiehuis niet meer een veilige plek is door de baan van hun moeder’.

Terugkomst naar Nederland

“De dreiging is begonnen bij mijn terugkomst naar Nederland. Erger geworden sinds ik bekender werd. En acuter sinds een krant onlangs opeens mijn huisnummer online publiceerde.” Kaag wil een grens trekken ‘want op deze manier maken we onze samenleving onveilig voor elkaar’. Ze noemde burgemeester Sharon Dijksma, Geert Wilders, leraren en politieagenten en ‘met name vrouwen met ideeën, talent en ambitie die ontmoedigd raken door de vrouwenhaat online’.

Van Z. bedreigde naast Kaag ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. De man plaatste de dreigende teksten op Facebook. ‘Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren’, schreef hij onder de profielnaam X op 30 september op de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant.

Coronamaatregelen

Van Z. verklaarde dat hij het niet eens is met de coronamaatregelen. “Ik deed het gewoon in een opwelling van woede. Het was impulsief en ik schaam me er diep voor,” zei Van Z. tegen de rechter. “Ik heb er niet over nagedacht. Ik heb het in tien seconden getypt en nu zit ik hier. Ik ben geen tiener meer. Ik had er beter over moeten nadenken, zeker nu ik weet wat het allemaal teweegbrengt.”

Kaag is tevreden met het vonnis, liet ze na afloop weten. De advocaat van Van Z. zei waarschijnlijk niet in hoger beroep te gaan: “De uitspraak zit niet heel ver van wat we verwacht hadden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden