Mallorcaverdachte fatale vechtpartij aangehouden voor meineed

Eén van de verdachten die betrokken is bij de vechtpartij op Mallorca waarbij Carlo Heuvelman (27) om het leven kwam, is tijdens zijn rechtszaak aangehouden voor het plegen van meineed.

Raymond Boere
Rechtbanktekening van de verdachten. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de verdachten.Beeld ANP

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou hij hebben gelogen over wat er na de mishandeling in de villa is gebeurd. Martijn T. (20) verklaarde aanvankelijk tijdens een eerder verhoor dat hij na de mishandeling een glaasje water dronk en daarna meteen naar bed was gegaan. Hij zou niet met zijn vrienden over de mishandeling hebben gesproken.

Tijdens de zitting donderdagochtend werd op verzoek van het OM een Snapchatvideo getoond waarop te zien is hoe een andere vriend trots zijn gehavende knokkels filmt. Martijn T. is hierop zittend op tafel te zien. Het filmpje is ruim een uur na de fatale mishandeling gemaakt.

Volgens het Openbaar Ministerie is er daardoor sprake van meineed. De officier van justitie liet T. tijdens de zitting hiervoor aanhouden. Hij moest meteen mee met de parketpolitie naar het cellenblok.

Geen hoofdrol

T. is de zesde verdachte die door de rechters stevig wordt ondervraagd over wat er nu precies is gebeurd op de boulevard in El Arenal. Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen werd hier op 13 juli vorig jaar zo hard tegen zijn hoofd geschopt of geslagen dat hij in coma raakte en vier dagen later overleed. Kort voor deze fatale mishandeling raakte de vriendengroep uit Hilversum elders op de boulevard ook slaags met andere jongens uit Heerhugowaard.

Martijn T. lijkt geen hoofdrol te hebben gespeeld bij de mishandelingen. Op één filmpje is te zien dat hij juist Sanil B., een van de hoofdverdachten, wegtrekt bij het eerste gevecht. T. deelde zelf geen klap uit. Ook tijdens de tweede vechtpartij was het zijn plan om te de-escaleren, maar zijn vrienden waren te snel, verklaarde hij.

Uitbrander

T. stond op enkele meters afstand van de mishandeling van Carlo Heuvelman en weet nog wel hoe het gevecht begon (er werd gespuwd uit de andere groep), maar verder weet hij zich weinig te herinneren. Hij heeft Heuvelman niet gezien, en al helemaal niet wie van zijn eigen vrienden hem in elkaar sloeg, stelt hij. “Ik was gewoon enorm dronken,” aldus T. Dat leidde tot een emotionele uitbrander van de officier van justitie. “Ik geloof je niet, jongen. Je hebt er met je neus bovenop gestaan,” brieste hij.

Ook de rechters plaatsten grote vraagtekens bij het verhaal van T. “Je zegt dat je niets hebt gezien, maar herinnert je wel wat er te zien is op de filmpjes. Ik vind dat zo lastig te begrijpen. Heb je het nu echt niet gezien of houd je mensen de hand boven het hoofd?” vroeg een van de rechters.

De ‘vergeetachtige houding’ van verdachten is inmiddels een bekend patroon tijdens het proces; ook vijf andere verdachten die zijn ondervraagd over de dood van Carlo Heuvelman weten zich niets over deze mishandeling te herinneren of zeggen hem niet gezien te hebben. De drie hoofdverdachten Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19) ontkennen hem te hebben geraakt, ondanks meerdere getuigen die hen aanwijzen.

Bizarre situatie

De volgende verdachte die werd ondervraagd, Lukas O. (19), was van plan openheid van zaken te geven, maar na de directe arrestatie van zijn vriend T. wegens meineed, besloot hij zich op advies van zijn advocaat op zijn zwijgrecht te beroepen. “We hebben zojuist een buitengewoon bizarre situatie meegemaakt. Als je iets vertelt wat je je vandaag weer herinnert, moet je via de zijdeur de rechtszaal uit. Mijn cliënt is al twee keer uitgebreid verhoord. Op mijn advies gaat hij hier nu niets verklaren,” aldus advocaat Vedder.

O. is de enige verdachte die een dag na de mishandeling zijn shirt verbrandde. Dat deed hij nadat er een filmpje op internet was opgedoken van de vechtpartij. Ook kwam er later een anonieme melding bij de politie binnen over O. en zijn vermeende betrokkenheid bij de mishandeling van Carlo Heuvelman.

Deze persoon verklaarde dat O. tegen Sanil zou hebben geroepen ‘schop jij hem maar naar de kanker’, waarna Sanil dat zou hebben gedaan en er bloed uit zijn oor kwam. De rechters hielden O. ook chatgesprekken voor waarin hij aan meerdere mensen lijkt toe te geven dat hij Heuvelman wel heeft geschopt, maar dat het slachtoffer toen nog stond. O. weigerde er een toelichting op te geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden