Magneetvissers bezorgen EOD handenvol werk

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de laatste tijd de handen vol aan vondsten van magneetvissers. In totaal moest de EOD hiervoor dit jaar al 98 keer uitrukken.

Een granaat, gevonden in het water op de kruising van de Oudezijds Voorburgwal en de Oude Doelenstraat. Beeld Politie Amsterdam Centrum-Burgwallen
Een granaat, gevonden in het water op de kruising van de Oudezijds Voorburgwal en de Oude Doelenstraat.Beeld Politie Amsterdam Centrum-Burgwallen

Afgelopen week was het raak in het water bij de Oude Doelenstraat in het centrum, en ook in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs werd een granaat uit het water gehaald door een magneetvisser. Meestal gaat dit om bommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog die ongeveer 75 jaar geleden in het water terecht zijn gekomen. In totaal is de EOD dit jaar al 98 keer opgetrommeld om een explosief onschadelijk te maken.

Webshops die gespecialiseerd zijn in magneetvissen, zijn zich bewust van de mogelijke gevaren en waarschuwen op hun website voor het opvissen van explosieven. “Wij sturen bij elke bestelling een folder mee waarin staat wat de koper moet doen als er een explosief aan de magneet hangt,” aldus de eigenaar van webshop Magnetar.

Ook de EOD benadrukt de risico’s. “Als je iets gevaarlijks opvist, laat het dan terug in het water zakken en bel de politie,” zegt een woordvoerder. “Neem het vooral niet mee naar huis.”

‘Zelfde risico’

Magnetar baalt van de beeldvorming rond magneetvissen de laatste tijd. “Wij hameren enorm op veiligheid, maar er is nog nooit wat misgegaan. Tegelijkertijd varen baggeraars door dezelfde wateren waar wij vissen. Die lopen dus hetzelfde risico, maar dat wordt ook niet gestopt.”

Een groep magneetvissers in Kattenburg. Beeld Renate Beense
Een groep magneetvissers in Kattenburg.Beeld Renate Beense

Toch hebben een aantal gemeenten, zoals Haarlem en Amersfoort, het magneetvissen in het centrum al verboden vanwege de risico’s. In de kanalen van deze steden zouden veel oude wapens en explosieven liggen.

Ondanks het toenemde aantal opgeviste granaten in de stad, wil het Amsterdamse college geen verbod op magneetvissen invoeren. “Het is hier nog niet op de agenda voorbijgekomen,” zei een woordvoerder van burgemeester Halsema daar eerder over tegen deze krant. “Het speelt hier niet.”

Gestolen juwelen

De politie onderschrijft het gevaar, maar zegt dat magneetvissers ook waardevolle voorwerpen naar boven halen. “Soms worden wapens gevonden die belangrijk kunnen zijn in een onderzoek. Ook worden gestolen juwelen en kluisjes naar boven gehaald.”

“Wij hameren ook op het milieuaspect,” zegt de eigenaar van Magnetar. Het water wordt schoner door het op de kant halen van allerlei ijzeren voorwerpen. Voor de vissers kleeft er ook een financieel voordeel aan, want ze kunnen geld krijgen als ze oud ijzer inleveren bij een ijzerhandelaar. En bovendien: “Veel mensen vinden rust in het magneetvissen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden