Machinist misbruikte jonge treinfanaat (14) jarenlang in cabine van Thalys

Het Openbaar Ministerie in Utrecht eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden tegen een 60-jarige oud-treinmachinist voor het plegen van ontucht met een jongen in de bestuurderscabine.

Marco Willemse
null Beeld Corbis via Getty Images
Beeld Corbis via Getty Images

De man zou jarenlang seks hebben gehad met het slachtoffer tijdens ritten met de Thalys tussen Amsterdam en Brussel.

De 60-jarige Wouter M. uit Leusden legde vrijdagmiddag een volledige bekentenis af voor de rechtbank. Hij had op een oneigenlijke manier geprofiteerd van de interesse van de jongen voor de trein waarop hij reed, erkende hij. “Het had nooit mogen gebeuren, maar het is wel zo gegaan en ik kan het niet meer terugdraaien.”

Het destijds 14-jarige, autistische slachtoffer en de verdachte ontmoetten elkaar in 2000 op een perron op Amsterdam Centraal. De jongen raakte als treinfanaat in gesprek met de Leusdenaar, die hem uitnodigde een kijkje te nemen in de cabine. De vriendschappelijke band die de machinist en het minderjarige slachtoffer opbouwden veranderde in een seksuele relatie vanaf het moment dat Wouter M. hem meenam op de ritten naar Brussel.

Jarenlang misbruik

Volgens het Openbaar Ministerie ging het misbruik in de treincabine jarenlang door. Pas in 2008 zou het slachtoffer als jongvolwassene het contact met de machinist hebben verbroken. De Nederlandse Spoorwegen ontsloeg de machinist nadat het slachtoffer jaren later aangifte tegen hem deed. Het slachtoffer verklaarde in die tijd tegenover de politie dat M. lange tijd zo belangrijk voor hem was dat hij er de seks voor over had.

De officier van justitie sprak van een atypische misbruikzaak vanwege de affectie die het slachtoffer nog steeds voelt voor de verdachte. Hij vroeg om die reden om een voorwaardelijke celstraf en zag af van de eis tot gedwongen behandeling.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden