Maat vol bij boa’s: ‘We gaan niet wachten op de eerste dode’

De maat is vol bij de buitengewoon opsporingsambtenaren na het geweldsincident in IJmuiden. De vakbonden overwegen het werk neer te leggen of in meer steden geen bonnen meer uit te schrijven, als de boa’s niet snel een wapenstok en pepperspray krijgen om zichzelf te verdedigen.

Tonny van der Mee
null Beeld ANP
Beeld ANP

Donderdag werden vier boa’s in IJmuiden door een groep jongeren aangevallen. De jongeren werden aangesproken omdat ze van de pier sprongen, wat verboden is vanwege de vaargeul.

Een van de jongeren had geen identiteitskaart bij zich. Toen hij na te zijn aangehouden vluchtte, keerde de groep zich tegen de boa's. Die werden in het nauw gedreven, geschopt en geslagen. Daarbij liepen drie boa's een gebroken kaak, hersenschudding en gezwollen gezicht op. Een van hen werd naar het ziekenhuis overgebracht.

De politie vraagt getuigen van de mishandeling zich te melden. Vooral in foto- en videomateriaal is de politie geïnteresseerd. Vanwege de mishandeling werden ter plaatse al een 17-jarige jongen en een 17-jarig meisje uit IJmuiden aangehouden. Hun betrokkenheid bij het incident wordt nog onderzocht.

De vakbonden zijn laaiend. “Er zijn eigenlijk altijd incidenten, maar dit was extreem,” zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond (NBB). “Dit laat precies zien waarom er iets moet gebeuren. Boa’s hebben niks om zich mee te verdedigen. Ze kunnen niet anders dan zich uit de voeten maken.”

Wapenstok en pepperspray

De vakbonden eisen al langer van de minister dat de 25.000 boa’s worden uitgerust met een wapenstok en pepperspray. Daarover zijn gesprekken gevoerd, maar nog zonder resultaat. De besluitvorming is stroperig en de top van de politie verzet zich.

Kuin: “Zij vinden dat het geweldsmonopolie bij hen ligt. Dat is onzin. Het ligt bij de overheid en die besteedt het uit aan de politie, militairen en aan boa’s. Ze zijn bang dat het hun lobby voor meer agenten dwarszit. Dan moet de politie zorgen dat ze het surveillerende werk zelf doet, maar dat kan ze begrijpelijkerwijs niet waarmaken. Daarom moeten ze ons beter uitrusten.”

Vorige maand vroeg de Nederlandse Boa Bond minister Ferd Grapperhaus om extra middelen met een spoedprocedure te regelen. Aanleiding waren geweldsincidenten tijdens het paasweekeinde. “De verontwaardiging is groot”, zegt Kuin. “De telefoon staat roodgloeiend. Er moet nú iets gebeuren. We kunnen niet wachten tot de eerste dode valt. Elke dag is er één teveel.”

Uit een enquête van vakbond BOA ACP blijkt dat het aantal incidenten met boa's door de coronacrisis met 60 procent is gestegen. Bij negen van de tien incidenten krijgen ze te maken met geweld.

“Ze worden vernederd, geschopt, geslagen, bespuugd, in hun gezicht gehoest en uitgescholden”, zegt voorzitter Richard Gerrits. “Mensen hebben door de coronacrisis een korter lontje. Boa’s zijn een boksbal. Ze moeten kiezen tussen hun leven en hun werk doen. Uiteindelijk ga je voor je eigen leven als het penibel wordt.”

Maat vol

BOA ACP heeft gisteren in een mail aan minister Grapperhaus aangegeven dat de maat vol is. De bond dreigt landelijk het werk neer te leggen als de minister niet snel maatregelen neemt. “We handhaven niet alleen de Algemene Plaatselijke Verordening maar ook de volksgezondheid’’, zegt Gerrits.

“Waar de politie met van alles is uitgerust, moeten boa’s het met hun mond en blote handen doen. Als het zo doorgaat, houden we geen boa’s meer over omdat ze voor een ander vak kiezen. Ze willen niet het risico op een klap of schop lopen.’’

In Rotterdam schrijven boa's als protest al geen bonnen meer uit. Ze spreken mensen aan en als het uit de hand dreigt te lopen, schakelen ze de politie in. De boa’s krijgen van steeds meer burgemeesters en veiligheidsregio’s steun voor hun pleidooi. Gerrits: “Het is onacceptabel. We zijn de enige sector die niet naar Den Haag gaat om meer geld te vragen. We vragen alleen middelen om ons te verdedigen.’’

Ook Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt op Twitter de discussie ‘spijtig’ te vinden. ‘Zij moeten handhaven en toezicht houden in de openbare ruimte. Ook hebben zij politietaken overgenomen. Gelet op de mogelijke agressiviteit moet je hen uitrusten om hun taken veilig en naar behoren uit te kunnen voeren.’

Drukker

De twee vakbonden overleggen vandaag of deze actie vanaf 1 juni naar meer steden wordt uitgebreid. Dat is de datum waarop het kabinet de coronamaatregelen versoepelt. De boa’s zullen het dan drukker krijgen als de horeca weer opengaat en in het openbaar vervoer mondkapjes verplicht worden. Nu zijn de toezichthouders al druk in bossen, parken en recreatiegebieden.

“Ons werk gaat niet alleen meer om de veiligheid maar ook om de volksgezondheid,” zegt Kuin. “Het virus zal zich sneller verspreiden als boa’s niet goed kunnen handhaven. We gaan kijken hoe we verstandig actie kunnen voeren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden