Luchtvaartorganisatie Iata: ‘Zie af van vliegtaks’

Luchtvaartorganisatie Iata maakt zich zorgen over de weerstand tegen de luchtvaartsector in Nederland.

Herman Stil
Volgens Iata moet de regering het juist mogelijk maken dat Nederlandse vliegvelden ‘kosteneffectief’ kunnen uitbreiden. Zo zit de infrastructuur van Schiphol en Eindhoven nu al vol. Beeld REUTERS
Volgens Iata moet de regering het juist mogelijk maken dat Nederlandse vliegvelden ‘kosteneffectief’ kunnen uitbreiden. Zo zit de infrastructuur van Schiphol en Eindhoven nu al vol.Beeld REUTERS

De organisatie van luchtvaartmaatschappijen roept de Nederlandse overheid op geen onnodige obstakels op te werpen die het vliegverkeer en de economie schaden.

Komende maand openbaart luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen de groeiplannen voor de luchtvaart. Deze zomer zei ze al dat Schiphol kan doorgroeien tot 540.000 vluchten, mits overlast en vervuiling minder worden.

Volgens de mondiale brancheorganisatie moet Nederland echter het slot op vliegbewegingen juist verder versoepelen en geen extra obstakels opwerpen bij het toewijzen van start- en landingsrechten, zoals het kabinet van plan is. Nederland wil zo ongewenst vliegverkeer van Schiphol verbannen, maar heeft daarvoor door het dichthouden van Lelystad Airport nog altijd geen alternatief.

Volgens Iata moet de regering het juist mogelijk maken dat Nederlandse vliegvelden ‘kosteneffectief’ kunnen uitbreiden. Zo zit de infrastructuur van Schiphol en Eindhoven nu al vol. Schiphol bouwt momenteel zowel een nieuwe terminal en pier als extra ruimte op platforms en taxibanen.

Ook moet het kabinet volgens Iata afzien van een vliegtaks.

Volgens Iata kan een gestage groei van het vliegverkeer tot 2037 in Neder­land 40.000 nieuwe banen opleveren en 8 miljard euro jaarlijks extra toevoegen aan het bbp, naast de 306.000 arbeidsplaatsen en 22 miljard euro die de luchtvaart nu bijdraagt. De ingrepen die het kabinet nu voorbereidt, zouden juist 84.000 banen kunnen kosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden