Luchtruim boven gevangenis Vught tijdelijk gesloten vanwege hoger risico ontsnappingen

Het luchtruim boven de Penitentiaire Inrichting Vught wordt tijdelijk gesloten in verband met een verhoogd risico op vluchtpogingen van gedetineerden via de lucht.

Het Parool
Exterieur van de Justitiele Inrichtingen Vught. Beeld ANP / Rob Engelaar
Exterieur van de Justitiele Inrichtingen Vught.Beeld ANP / Rob Engelaar

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft dat besloten op verzoek van de burgemeester van Vught en minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). De maatregel gaat vrijdag 1 juli in, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid onder meer via een publicatie in de Staatscourant.

Het gaat volgens het ministerie niet om een acuut risico. Maar de Dienst Justitiële Inrichtingen houdt rekening met omkoping, chantage en extreem gewelddadige ontsnappingspogingen. De gevangenis nam al eerder maatregelen tegen ontsnappingen en de orde in de inrichting te bewaren.

Ridouan Taghi

Met het tijdelijk sluiten van het luchtruim boven de PI Vught, waar ook de Extra Beveiligde inrichting (EBI) zit, willen de autoriteiten tevens voorkomen dat criminelen en handlangers met bijvoorbeeld drones luchtfoto’s en video’s kunnen maken van de ‘(vitale) infrastructuur van de PI Vught en omgeving’. Ook moet het hen zo onmogelijk worden gemaakt om met ‘luchtvaartuigen’ zaken als wapens, drugs en communicatiemiddelen binnen te smokkelen.

In Vught zitten de zwaarste criminelen, onder wie Ridouan Taghi, tegen wie dinsdag een eis tot levenslang is uitgesproken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden