PlusInterview

Loslopende katten strafbaar? ‘Mensen realiseren zich niet dat Poekie ’s nachts een jager is’

Katten bijten miljoenen vogels dood. Ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst pleiten voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te stellen. Chris Smit legt het uit.

Ellen Van Gaalen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Moeten kattenbaasjes zich zorgen maken?

“Europese regels voor natuurbescherming zijn duidelijk: katten mogen buiten niet loslopen. We weten dat de kat ’s nachts op strooptocht gaat. Mensen die hun kat naar buiten laten gaan, doen dat bewust. Zij zijn strafbaar.”

Het is toch de natuur van een kat om te jagen? Wat moeten die baasjes dan?

“Katten horen niet in de natuur, dus eigenaren kunnen ze binnenhouden. Aan de ene kant steken we miljoenen euro’s in de bescherming van weidevogels, maar vervolgens gaat die lieve kat ’s nachts naar buiten om diezelfde vogels dood te bijten.”

Is het binnenhouden van een kat niet zielig?

“Je kunt je als katteneigenaar afvragen of het logisch is om zo’n dier als huisdier te houden. Lekker makkelijk om het beest de hele dag naar buiten te sturen.”

Houdt u zelf niet van katten?

“We krijgen dreigmail binnen. Mensen denken dat ik een kattenhater bent, maar dat is absoluut niet waar. Ik vind katten ook lief. Maar ik zie dat ze veel vogels doden. Die vogels vind ik ook lief.”

Is er een alternatief voor binnenhouden?

“Katteneigenaren kunnen het dier een halsband met een belletje omdoen. Of van die felgekleurde kattenkragen, waardoor ze meer opvallen. Het gaat erom dat mensen zich bewust worden van het feit dat hun lieve Poekie, die overdag op de bank ligt, ’s nachts gaat jagen. De buit die ze voor de deur legt, is nog geen kwart van wat ze vangt. Ik snap dat een kat een goede rattenvanger is op een boerderij. Maar dan hoef je geen tien katten aan te schaffen.”

Jullie pleiten voor een proefproces om eigenaren te beboeten die hun kat niet aanlijnen. Maar een baasje loopt niet met zijn loslopende kat mee.

“Nee, maar de katten zijn wel vaak gechipt, dus veelal is wel te achterhalen wie de eigenaar is. Het kan ook nog zo zijn dat de eigenaar van een natuurgebied bestraft wordt als die de katten los laat rondlopen. Maar dat is allemaal uitwerking. Eerst moet het er doorheen komen dat we op loslopende katten gaan handhaven. Er zijn al Kamervragen over gesteld, maar er gebeurt steeds niets. Het is tijd dat er nu wél iets gaat gebeuren. Wie dat proces gaat aanspannen en hoe dat eruit gaat zien, moeten we uitzoeken. Misschien doen we het uiteindelijk wél zelf. Ik steek nu mijn nek al uit.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden