Lodewijk Asscher aan de slag als kwartiermaker in Heerlen

Voormalig wethouder in Amsterdam en minister Lodewijk Asscher (PvdA) gaat werken voor de gemeente Heerlen in het zuiden van Limburg. Als kwartiermaker moet hij het stedelijk vernieuwingsprogramma van Heerlen-Noord vorm gaan geven.

Het Parool
Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het afscheid van Kamerleden. Beeld ANP
Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het afscheid van Kamerleden.Beeld ANP

Dat bevestigt Asscher op Twitter na berichtgeving door dagblad De Limburger. De voormalig partijleider van de PvdA, die in januari opstapte als lijsttrekker vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire, moet de partijen in het vernieuwingstraject bij elkaar brengen. Naast de gemeente gaat het ook om de politie, zorginstellingen, scholen, bedrijven en de stadsregio Parkstad Limburg. Asscher begint deze week en zal tot en met juli aanblijven.

Heerlen-Noord is een van de zestien gebieden in Nederland waar het Rijk actief stuurt op stedelijke vernieuwing. De sociaaleconomische positie en leefbaarheid blijven in deze gebieden achter in vergelijking met de rest van het land.

Achterstanden

De gemeente stuurt aan op een programma voor de komende 25 jaar om de achterstanden in het gebied weg te werken en denkt daar met Asscher de juiste man voor gevonden te hebben. “Hij heeft door zijn ervaring als minister veel ervaring en contacten in Den Haag,” zegt burgemeester Roel Wever tegen De Limburger. “Daarnaast heeft hij als wethouder ook met de problemen te maken gehad die we in Heerlen-Noord willen oplossen.”

Asscher zegt deze taak graag op zich te nemen. “Ik ken het gebied al door eerdere campagnes. Sinds ik een paar weken geleden door de wethouders Jordy Clemens en Martin de Beer ben benaderd, heb ik veel telefoontjes gepleegd om meer over de regio te weten te komen. De aanpak is hier hard nodig en ik snap dat de gemeente hier haast mee maakt. Als je in Heerlen-Noord geboren wordt, heb je niet dezelfde kansen als het gemiddelde in de rest van het land.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden