Liquidatiezaak tegen Taghi hervat: het werd een zooitje

De enorme liquidatiezaak tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi en zestien medeverdachten is het belangrijkste strafproces van Nederland. Toch, de eerste openbare zitting sinds de moord op de advocaat van de kroongetuige werd een zooitje.

Ridouan Taghi Beeld Sjoukje Bierma

Van een extreem beveiligde inleidende zitting in een megazaak als Marengo zou men, na maanden voorbereidingstijd, verwachten dat die soepel verloopt. Niets was minder waar.

Hoewel de meeste betrokkenen ruim tevoren in de rechtbank op Schiphol waren gearriveerd, begon de zaak twee uur te laat. Gedoe met de techniek, zoals in rechtbanken zo vaak.

Bovendien was over het hoofd gezien dat verschillende verdachten die op vrije voeten zijn, elkaar niet mogen spreken. Dus moest de extra kamer voor het perslegertje worden ontruimd opdat een verdachte daar kon pauzeren.

Uit gebouw gezet

Een balorige journalist zette vervolgens een tijdens het lange wachten gemaakte foto op Twitter. Dat is tegen alle rechtbankregels, dus die werd het gebouw uit gezet.

Kroongetuige Nabil B., die na de moord op advocaat Derk Wiersum en het afhaken van diens collega nog geen nieuwe advocaat heeft, moest het proces van afstand volgen via een videoverbinding. Die deed het de hele ochtend niet. In de middag kon de rechtbank hem dan toch ‘verwelkomen’ via de televisieschermen.

In een inderhaast tot persruimte omgebouwde rechtszaal viel vervolgens het geluid uit. In een poging dat euvel snel te verhelpen haalde een technicus een manoeuvre uit waardoor de kroongetuige was te zien op het scherm in de andere perskamer.

Dat was een tweede faux pas, nadat eerder abusievelijk een foto van de kroongetuige in de dossiers van alle verdachten was gestopt. De rechtbankvoorzitter beloofde de kroongetuige maar weer excuses te maken.

Start inhoudelijke ondervragingen

Het trof dat inhoudelijk weinig schokkends te bespreken was op de eerste van twee dagen formele zittingen. Dat justitie zei te hopen dat de zaak vanaf volgend najaar inhoudelijk kan worden behandeld, verbaasde. De inhoudelijke ondervragingen van de kroongetuige door het bonte team advocaten moet nog beginnen. Of dat al vanaf 7 januari kan, is zeer de vraag nu hij nog niet eens een nieuwe advocaat heeft.

Ondertussen blijft niet alleen het proces Marengo uitdijen, maar ook het verwante proces Eris, waarin wéér een nieuwe verdachte blijkt gearresteerd. Ook aan de forse groep verdachten in die zaak gaf Taghi volgens de tweede kroongetuige Tony de G. moordopdrachten.

Eigenlijk zouden de zaken ineengeschoven moeten worden, maar die gedachte durft niemand aan. Geen rechtszaal zou geschikt zijn, om één probleem te noemen. Laat staan het justitiële en gerechtelijke apparaat.

Ondertussen werd in Amstelveen wéér een crimineel geliquideerd die tot de vijanden van de groep Taghi wordt gerekend – al staat de opdrachtgever allesbehalve vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden