Linkse partijen samen tegen belastingverlaging grote bedrijven

Oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA keren zich gezamenlijk tegen het kabinetsplan om volgend jaar de winstbelasting voor grote bedrijven te verlagen. Als die belastingverlaging tóch doorgaat, stemt het linkse blok komend najaar tegen het belastingplan van het kabinet.

Peter Winterman en Hanneke Keultjes
Lodewijk Asscher (PvdA), Lillian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens de bijeenkomst van GroenLinks, PvdA en SP in de Tolhuistuin in Amsterdam. Beeld ANP/Phil Nijhuis
Lodewijk Asscher (PvdA), Lillian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens de bijeenkomst van GroenLinks, PvdA en SP in de Tolhuistuin in Amsterdam.Beeld ANP/Phil Nijhuis

Partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA) maakten dit dinsdagavond bekend bij een gezamenlijke bijeenkomst in Amsterdam. In cultureel centrum de Tolhuistuin in Noord kwamen de drie linkse leiders op onder de klanken van ‘High Hopes’ van de Amerikaanse band Panic at the Disco. Een symbolische keus, want de verwachtingen zijn hoog.

Lovende woorden

Vooral omdat deze zoveelste poging tot ‘linkse samenwerking’ opvallend is. GroenLinks-leider Klaver keerde zich eind vorig jaar tegen ‘scorebordpolitiek’ en kondigde juist aan niet meer tegen de kabinetsbegrotingen van vorig jaar te willen stemmen. Asscher en Marijnissen waren daar boos over en dreigden toen wel met een tegenstem op de begroting. In een met zo'n zeshonderd mensen gevulde Tolhuistuin was de toon anders: over en weer klonken louter lovende woorden.

De drie linkse partijen hebben elkaar nu namelijk toch weer gevonden in de strijd tegen belastingverlaging voor multinationals. “Wij hebben een heldere boodschap aan het kabinet,” zegt Klaver. “De tijd dat de samenleving accepteert dat multinationals miljarden krijgen die de burger moet betalen, die ligt achter ons.”

Eerste Kamer

Het kabinet is van plan om de winstbelasting voor grote bedrijven in 2021 te verlagen van 25 naar 21,7 procent, een belastingverlaging van ongeveer 2,4 miljard euro. Het kabinet heeft steun van oppositiepartijen nodig om zijn plannen door de Eerste Kamer te krijgen. Die steun zijn de drie linkse partijen niet van plan te geven.

GroenLinks, SP en PvdA zien liever dat het kabinet de 2,4 miljard euro besteedt aan klimaatmaatregelen, betaalbare huizen, natuur, onderwijs en zorg. “Het is duidelijk, de nood is hoog en investeringen zijn keihard nodig voor onze samenleving,” aldus Marijnissen. Asscher sprak over de ‘overschotten op de begroting en de tekorten in de samenleving’ die niet met elkaar te rijmen zijn.

Bij de bijeenkomst, die maandagochtend werd aangekondigd en dinsdagmiddag al vol zat, kreeg elke partijleider ongeveer evenveel spreektijd en evenveel vragen uit de zaal. Al nam Klaver, als leider van de grootste fractie van de drie in de Tweede Kamer, maandagavond het voortouw. Hij sprak als eerste en verwelkomde PvdA’ers en SP’ers vóór hij het woord richtte tot zijn eigen achterban. Daarna zei hij dat het hem ‘een eer en genoegen is’ om Marijnissen ‘de koningin van de zorg’ te introduceren.

Senior

Marijnissen, net als Klaver begin 30, introduceerde op haar beurt Asscher (45) met een plaagstoot, door hem ‘toch wel een beetje de senior in ons gezelschap’ te noemen. De PvdA-leider benadrukte dat hij het fijn vond dat zijn collega's ‘het aandurven om hier nu samen te staan’. Hij vroeg aan het eind ook om ‘een daverend applaus’ voor Klaver en Marijnissen.

Marijnissen kreeg uit het publiek de vraag die in veel hoofden rondzong: betekent deze samenwerking méér richting de verkiezingen van maart 2021? De SP-leider reageerde aarzelend, begon over ‘stap voor stap’ en dat de partijen het nu ‘heus niet overal over eens zijn’. “We gaan geen fusie aankondigen of een gezamenlijk verkiezingsprogramma schrijven.” Het harde boe-geroep uit de zaal doet vermoeden dat de animo voor zulke verregaande stappen bij de aanwezigen duidelijk groter is.

Thierry

Asscher hoopt dat de drie nu een duidelijk signaal afgeven aan het kabinet. "Wij zijn duidelijk in wat we willen. Waarschijnlijk gaan ze in het najaar eerst knarsetandend langs Thierry (Baudet, red.) en dan denken ze ‘die is wel heel gek’ en dan komen ze knarsetandend terug en dan gaan we zaken doen. Ja, met z'n drieën, zeker,” benadrukt de PvdA-leider na een vraag uit het publiek of de drie elkaar dan niet uit elkaar laten spelen.

Als dat lukt, is dat mogelijk een blauwdruk voor wat na de verkiezingen van volgend jaar een 'links motorblok’ van GroenLinks, SP en PvdA moet worden – partijen die nodig zijn voor de vorming van een kabinet – zoals VVD, CDA en D66 een ‘rechts motorblok’ waren na de verkiezingen van 2017.

De bijeenkomst werd maandagochtend aangekondigd en zat dinsdag vol. Zo'n zeshonderd aanhangers van de drie linkse partijen kwamen naar de Tolhuistuin toe. Beeld ANP/Phil Nijhuis
De bijeenkomst werd maandagochtend aangekondigd en zat dinsdag vol. Zo'n zeshonderd aanhangers van de drie linkse partijen kwamen naar de Tolhuistuin toe.Beeld ANP/Phil Nijhuis

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden