Linkse partijen: Geef data en locaties IS-bombardementen vrij

Nederland en de andere landen die meevochten in de strijd tegen IS, moeten allemaal datum, tijd en locatie van hun bombardementen vrijgeven. Dat stellen SP, GroenLinks en PvdA voor in een Kamerdebat. 

Een militair vliegtuig van de internationale coalitie bombardeert de omgeving van Baghouz in Syrië in februari 2019. Beeld AFP

Zo kan beter onderzoek worden gedaan naar burgerslachtoffers die zijn gevallen in Syrië en Irak. Nu geeft Nederland die informatie helemaal niet vrij.

De drie linkse partijen roepen al langer om meer openheid van het kabinet. Nu trekken zij het breder: ze willen dat alle coalitielanden één beleid hanteren voor openheid rond onbedoelde burgerslachtoffers bij bombardementen, naar voorbeeld van de meest transparante landen zoals Canada en Groot-Brittannië . Nu is Nederland één van de minst transparante landen.

“Er vallen nu eenmaal burgerslachtoffers. Wees daar gewoon open over,” vindt SP-Kamerlid Sadet Karabulut, die ook wil dat het kabinet werk maakt van een eventuele schadevergoeding voor slachtoffers of nabestaanden.

Internationale coalitie

Nederland deed tussen 2014 en 2016 en heel 2018 mee met de internationale coalitie van landen die luchtaanvallen uitvoerden in het gebied dat in handen was van IS. Nederlandse F-16’s bombardeerden in een jaar tijd zo’n 2100 doelen in Irak en het noorden van Syrië. Daarbij werden zo’n 2100 luchtaanvallen uitgevoerd. Bij slechts één van deze missies zijn burgerdoden gevallen, zo concludeerde het Openbaar Ministerie na onderzoek. Bij twee andere bombardementen stelt het OM dat het ‘mogelijk’ is of ‘zeer waarschijnlijk’. Omdat de piloten niets te verwijten viel, wordt er geen nader onderzoek gedaan.

Volgens PvA’er Ploumen is meer onderzoek nodig. “Het kabinet zegt dat dat niet kan omdat het te gevaarlijk is. Maar veel coalitielanden zijn ter plekke aanwezig, dus volgens ons is onderzoek gewoon mogelijk. Daar kun je ook van leren.” Ploumen noemt als voorbeeld de informatie op basis waarvan besloten wordt tot een luchtaanval. “Stel dat blijkt dat je drie gebouwen verderop had moeten zijn. Dan wil je toch ook weten hoe je die informatie in de toekomst beter kunt verifiëren?”

Precieze locaties

Volgens de drie partijen moet Nederland precieze locaties en tijdstippen van bombardementen vrijgeven, zoals een aantal andere landen ook doet. Volgens Karabulut kan op deze manier Nederlandse betrokkenheid bij grote incidenten zo ook worden uitgesloten. Nederland weigert dat, omdat zij willen voorkomen dat de identiteit van de piloot bekend wordt.

In het Kamerdebat, met ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie), roepen de drie linkse partijen op hun lijst met elf voorstellen over te brengen aan de andere landen die onder leiding van de Amerikanen meebombardeerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden