Lilianne Ploumen wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA

De PvdA heeft een nieuwe lijstrekker aangewezen: Lilianne Ploumen wordt de opvolger van de vorige week opgestapte Lodewijk Asscher. Ploumen (58) had het stokje al overgenomen als fractievoorzitter van de partij.

Sam de Graaff
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het lijsttrekkerschap van Ploumen wordt bekrachtigd tijdens een digitaal partijcongres op zaterdag 23 januari. Niet eerder kende de PvdA een vrouw als lijsttrekker.

Ploumen, woonachtig in Amsterdam en geboren in Maastricht, was van 2007 tot 2012 partijvoorzitter van de PvdA. Daarna was ze tot 2017 minister van Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in Kabinet Rutte-II.

In die laatste functie vergaarde Ploumen wereldwijd bekendheid met de oprichting van het steunfonds She Decides, gericht op veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in arme landen. Ploumen nam het initiatief voor She Decides nadat de regering-Trump besloot hulpprogramma’s voor gezinsplanning aan vrouwen in ontwikkelingslanden stop te zetten, als die ook veilige abortus bespreekbaar maakten of aanboden.

Toeslagenaffaire

Ploumen is bij de PvdA de opvolger van Lodewijk Asscher, die vorige week opstapte als lijsttrekker om te voorkomen dat de nasleep van de toeslagenaffaire zijn partij zou schaden. Vorige maand verscheen een vernietigend rapport over de zaak, waar hij als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet ook nauw bij betrokken was.

“Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere PvdA wordt gekozen omdat ik denk dat dat essentieel is voor een eerlijke toekomst,” zei Asscher in een filmpje op Facebook. “Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen.”

Verkiezingen

Het partijbestuur van de PvdA gaf al aan haast te willen maken met de benoeming van een nieuwe lijsttrekker, met de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart in aankomst. Ook Khadija Arib, Ahmed Aboutaleb en Frans Timmermans werden genoemd als mogelijke opvolger van Asscher.

De toeslagenaffaire wordt de PvdA, en Asscher in het bijzonder, door de kiezer zwaar aangerekend, zo bleek deze week uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. De PvdA zakte daarin van dertien naar elf zetels. De partij is nu met negen mensen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden