Nieuws

Lidl stopt per direct met verkoop sigaretten en tabak

Lidl stopt per direct volledig met de verkoop van sigaretten en tabak. De supermarktketen had eerder al aangegeven de verkoop van rookwaren af te bouwen en als eerste supermarkt in Nederland te willen stoppen met tabak. Dat proces is nu afgerond.

Het Parool
Vanaf vandaag zijn er geen sigaretten of tabak meer te koop bij de winkels van supermarktketen Lidl. Beeld ANP
Vanaf vandaag zijn er geen sigaretten of tabak meer te koop bij de winkels van supermarktketen Lidl.Beeld ANP

Lidl had zich eerder al aangesloten bij de beweging Op weg naar een Rookvrije Generatie. Dat is een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds dat als doel heeft kinderen de kans te geven rookvrij op te groeien.

Al in 2018 beloofde Lidl dat sigaretten en tabak uiterlijk in 2022 uit alle filialen verdwenen moesten zijn. Lidl, dat 440 winkels telt in Nederland, is dit dus eerder gelukt dan gedacht.

“Nadat we in 2018 deze stap bekend hebben gemaakt, zijn we aan de slag gegaan om de verkoop van sigaretten en tabak gefaseerd af te bouwen”, zegt een woordvoerder. “Alle filialen die we afgelopen jaren hebben geopend waren meteen al rookvrij. De afbouw in de overige filialen is voorspoedig verlopen en dit gaf ons de kans om onze ambitie om geen sigaretten en tabak meer te verkopen nog eerder te realiseren.”

Sigarettenban supermarkten

Er komt ook een algehele sigarettenban aan voor supermarkten, heeft het kabinet vorig jaar aangekondigd. Vanaf 2024 mogen supers in Nederland geen sigaretten meer verkopen. En een jaar eerder zal de verkoop van tabak via internet al verboden zijn. Alleen in tankstations, speciaalzaken en andere winkels, onder meer waar tijdschriften worden verkocht, kunnen rokers dan nog terecht.

Zo wil de overheid jongeren en gestopte rokers beter tegen de verleiding van roken beschermen en worden impulsaankopen voorkomen. Eerder zijn sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten om diezelfde reden uit het zicht gehaald bij onder meer supermarkten. Door roken of meeroken, als je rook van anderen inademt, overlijden jaarlijks veel mensen. Naar schatting gaat het om ongeveer 20.000 mensen per jaar.

De aankondiging van Lidl valt samen met het begin van ‘stoptober’. Zoals elk jaar staat de maand oktober bij duizenden mensen in het teken van de strijd tegen roken. Vanaf vrijdag zullen zij proberen om vier weken lang te stoppen met roken en dat vervolgens vol te houden.

Antirookclubs willen dat alle supermarkten verkoop tabak stoppen

Na de Lidl moeten ook andere supermarkten stoppen met de verkoop van rookwaar, stellen KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds. De drie organisaties, initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie, reageren op het besluit van de supermarktketen om per direct te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak.

“Lidl zet vandaag een enorme stap op weg naar een rookvrije generatie, hiermee zijn ze een voorbeeld voor de gehele branche. Wij zijn ervan overtuigd dat andere supermarkten niet achter kunnen blijven,” zegt woordvoerder Herman Vijlbrief van het Longfonds. Het doel van de Rookvrije Generatie is kinderen de kans te geven rookvrij op te groeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden