Nieuws

Leraren: schonere wc’s als jongens zittend plassen

Als kleine jongens nou wat vaker zittend zouden plassen, zouden de wc’s op basisscholen een stuk schoner zijn. Dat is de stellige overtuiging van meer dan de helft van de leraren in het basisonderwijs.

Vera Spaans
Toiletten in een basisschool zijn vaak vies, stelt Kantar op basis van onderzoek. Beeld Getty Images
Toiletten in een basisschool zijn vaak vies, stelt Kantar op basis van onderzoek.Beeld Getty Images

Kantar (voorheen TNS Nipo) deed onderzoek naar de hygiëne op basisscholen, waaraan 406 leerkrachten en 593 ouders meededen. De belangrijkste uitkomst: 54 procent van de leraren vindt staand plassen de belangrijkste oorzaak van stinkende wc’s, 90 procent zegt dat wc’s schoner zouden zijn als jongens zittend zouden plassen. Tweederde van de leraren is dan er dan ook voor om dat te verplicht te stellen.

Genderneutraal

Van de leerkrachten geeft 39 procent de hygiëne van jongens-wc’s een onvoldoende, meisjes-wc’s scoren met 27 procent net iets minder slecht. Wc’s genderneutraal maken wordt echter niet gezien als oplossing, slechts een kleine minderheid van ouders en leraren (16 en respectievelijk 17 procent) is daarvoor. “Ouders denken dat genderneutrale wc’s viezer zijn dan gescheiden toiletten,” zegt Gertie Eikenaar van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, opdrachtgever van het onderzoek. De meisjes, kan worden vastgesteld, zouden er met een genderneutraal toilet in hygiëne op achteruitgaan.

Deze uitkomsten zijn een vervolg op eerder onderzoek, waaruit bleek dat ruim de helft van de kinderen liever niet op school naar de wc gaat. 46 procent van de ouders wordt thuis geconfronteerd met een kind dat de grote boodschap voor het ouderlijk huis heeft bewaard. Dit vervolgonderzoek moest meer duidelijkheid scheppen over hoe het wc-probleem kon worden opgelost. Vooralsnog zien ouders het meeste in voorlichting op scholen. De meerderheid van de leerkrachten echter kaatst de bal terug naar de ouders en vindt hygiënisch toiletbezoek een onderdeel van de opvoeding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden