Leerlingen moeten langer wachten op examenuitslag door storing

Als gevolg van een technische storing bij administratiesysteem Somtoday moeten vele duizenden leerlingen langer wachten op de uitslag van hun eindexamen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor het eerst zouden de cijfers automatisch worden ingevoerd in plaats van door de scholen zelf, maar als gevolg van een fout duurt dit langer dan verwacht.

Somtoday is een leerlingvolgsysteem dat de definitieve cijfers van de eindexamens automatisch invoert. 190 scholen in Nederland werken met dit systeem. Somtoday is met Magister voor scholen het grootste administratiesysteem van ons land.

Op Twitter laat Somtoday weten dat het probleem is opgelost en dat medewerkers nu druk bezig zijn om alle scholen te bellen.

“Op zich hebben we alles goed aangeleverd, maar scholen moeten zelf eerst wel aanpassingen doen. Dat is niet altijd goed gecontroleerd vooraf. We hebben alle scholen die bij ons zijn aangesloten, woensdag daarom vooraf gewaarschuwd dat dit alsnog moet gebeuren,” aldus een woordvoerder.

Het probleem zit ’m in de n-term, de correctie die landelijk per vak wordt doorgevoerd in het eindcijfer naar gelang de moeilijkheidsgraad van het eindexamen. De n-term is standaard ingesteld op ‘1’, terwijl die in werkelijkheid per vak varieert. “Daardoor zijn we nu iets langer aan het rekenen. We willen natuurlijk gegarandeerd zeker weten dat de eindcijfers kloppen,” aldus bovenbouw-afdelingsleider Jos Bruning van het Stedelijk Gym in Nijmegen.

Erg vervelend

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bevestigt de storing. “Volgens onze informatie is er vanmorgen een storing geweest met Somtoday, en is die nu opgelost,” zegt woordvoerder Willemijn Leene. “Scholen worden nu alsnog gebeld. We hopen dat de extra wachttijd voor de meeste leerlingen beperkt blijft. Maar het is natuurlijk erg vervelend voor de scholen én de leerlingen die op uitslagen wachten.”

Op sociale media klagen leerlingen over de vertraging. ‘Ik verwacht een vergoeding voor de hartklachten,’ schrijft Fleur van Kleef (16), leerling op het Lyceum Oudehoven in Gorinchem. “Ik zou normaal tussen 12.00 en 14.00 gebeld worden, wat de uitslag ook mag zijn. Door de storing werd de tijd uitgesteld naar ‘vanaf 14.00' en dat kregen we te horen om 11.30 uur,” licht ze toe.

Nu het probleem is opgelost, kan ze ieder moment gebeld worden, waardoor de spanning flink is toegenomen. “Ik denk wel dat het goed komt en anders is een herkansing ook geen extreme ramp.’’

Klazien Wijma (18, vwo op het Lauwers College in Buitenpost) zou tussen 13.30 en 14.30 uur gebeld worden, maar vreest dat de uitslag langer op zich laat wachten. “We krijgen om 14:00 weer een nieuwe update van school. Ik ben nog niet enorm zenuwachtig, maar ik denk dat het straks wel erger gaat worden als ik nog langer moet wachten en niet weet wanneer het wordt opgelost.”

Belangrijkste dagen

Rector Jeroen Werleman van de Ring van Putten in Spijkenisse bracht zijn eindexamenleerlingen per sms op de hoogte. Hij noemt de fout ‘pijnlijk’. “Dit is een van de belangrijkste dagen van het jaar waar leerlingen reikhalzend naar uitkijken. Dan is het erg vervelend als het misgaat.”

Werleman had nu de leerlingen willen bellen die het niet gered hebben. Maar dat moet dus nog even wachten. Hoe lang het oponthoud gaat duren, is niet bekend. “Somtoday is druk bezig, maar we zijn zelf ook handmatig bezig om de cijfers in te voeren. We willen niet een leerling feliciteren, terwijl dat niet het geval is.”

Toch heeft de rector er alle vertrouwen in dat hij snel zijn leerlingen kan bellen. “Het komt goed. Iedereen weet straks of hij of zij geslaagd is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden