Leegloop bij Forum voor Democratie: ook Paul Cliteur stapt op

Na het plotselinge vertrek van Tweede Kamerlid Theo Hiddema vertrekt nu ook senator Paul Cliteur bij Forum voor Democratie. Cliteur was een van de grondleggers van de partij. Ook was hij de mentor van Thierry Baudet. Hij kan naar eigen zeggen ‘de motivatie niet meer opbrengen’ om actief te blijven voor de partij.

Peter Winterman/Het Parool
Paul Cliteur, links, met Tiny Kox.  Beeld ANP
Paul Cliteur, links, met Tiny Kox.Beeld ANP

“Mijn lot is verbonden aan dat van hem,” zegt Cliteur over Thierry Baudet. “Ik ben door hem bij de partij gekomen, omdat zijn visie mij aansprak.” Het Eerste Kamerlid is niet te spreken over de manier waarop Baudet door anderen binnen Forum voor Democratie is aangepakt om ‘een paar appjes die niets van doen hebben met waar de partij voor staat’.

Cliteur prijst tevens Baudet omdat hij achter Freek Jansen – de voorzitter van de jongerenafdeling – is blijven staan.

Rechtsgeleerde

Cliteur is hoogleraar encyclopedie van het recht aan de Universiteit Leiden. Al sinds 2015 is Cliteur verbonden aan Forum voor Democratie. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen was hij verkiesbaar als lijstduwer, en sinds vorig jaar zit hij in de Eerste Kamer. Ook is hij vicefractievoorzitter.

Bovendien geldt Cliteur als de mentor van Thierry Baudet: hij begeleidde hem tijdens zijn promotie.

Onrust

Het is extreem onrustig binnen de partij. Maandagavond besloot Thierry Baudet niet langer Forum voor Democratie te leiden, nadat Het Parool zaterdag onthulde dat nog altijd racistisch en antisemitisch gedachtengoed rondwaart binnen de jongerentak van de partij. Baudet wil lijstduwer worden voor de Kamerverkiezingen van 2021, maar Amsterdams raadslid Annabel Nanninga ziet hem liever niet terugkeren.

Onverwacht diende Theo Hiddema dinsdagmiddag een brief in bij kamervoorzitter Khadija Arib waarin hij zijn vertrek uit de Kamer aankondigde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden