Leden omstreden motorclubs niet langer welkom bij defensie

Militairen die lid zijn van omstreden motorclubs zijn niet langer welkom bij het leger.

Raymond Boere
Leden van motorclub Satudarah. Beeld ANP
Leden van motorclub Satudarah.Beeld ANP

Defensie heeft ten minste vier militairen laten weten dat hun verklaring van goed gedrag wordt ingetrokken, een stap die in de praktijk neerkomt op ontslag. Drie anderen zijn uitgenodigd voor een gesprek. Hen hangt hetzelfde boven het hoofd.

Het gaat om twee militairen die lid zijn geweest van de inmiddels verboden club Satudarah. Twee anderen hebben banden met de Hells Angels, drie zijn lid van de Veterans MC.

Het leger worstelt al jaren met een groep motorrijders van omstreden clubs die militair zijn. Van de 50 motorrijders in overheidsdienst werken er 27 bij defensie. De krijgsmacht is ze liever kwijt dan rijk, omdat diverse clubs in verband worden gebracht met intimidatie, afpersing, geweld, drugshandel en vuurwapenbezit.

Dapperheidsonderscheiding

Drie jaar geleden is commandanten al opgedragen gesprekken te voeren met de motorrijders en hun erop te wijzen dat het onwenselijk is als ze geen afstand nemen van de clubs en het mogelijk tot ontslag kan leiden. Nu is een aantal procedures in gang gezet waarmee mensen werkelijk kunnen worden ontslagen.

Een van de militairen waarvan de verklaring van goed gedrag is ingetrokken is een drager van het Kruis van Verdienste, een dapperheids­onderscheiding voor heldendaden.

De man is vicepresident van de Veterans MC, een motorclub die al jaren strijdt om van de lijst van omstreden clubs af te komen omdat leden zelf geen strafbare feiten hebben gepleegd. Omdat ze geen afstand nemen van de Hells Angels, waar ze banden mee hebben, blijven ze toch op de lijst van Outlaw Motorcycle Gangs van justitie staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden