PlusAchtergrond

Late afwijzing lerarenbeurs zorgt voor problemen

Veel leraren hoorden pas in juli dat zij geen lerarenbeurs kregen. De pot met geld bleek achteraf al sinds begin april leeg. De late afwijzing zorgt voor praktische problemen, omdat er al leraren zijn aangenomen om uren van studerende collega’s over te nemen. CNV Onderwijs wil dat het kabinet met extra geld over de brug komt.

Hanneke Keultjes
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Docent klassieke talen Floortje Kootte dacht het prima voor elkaar te hebben: de Amsterdamse vroeg een beurs aan en zou in september beginnen aan een studie wiskunde aan de Vrije Universiteit. Omdat onderdeel van de lerarenbeurs is dat de werkgever subsidie krijgt voor studieverlof, had haar rector al een extra docent aangenomen om de uren over te nemen die Kootte minder zou gaan werken vanwege haar studie.

Maar begin juli logde ze in bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en zag ze in grote letters ‘afgewezen’ staan. De officiële brief kwam een paar dagen later. De beurs ging niet door.

Ze vindt het ‘jammer’, zegt ze nu. “Het leek me superleuk en ik had er veel zin in.” Maar nu maakt ze zich vooral zorgen over het schooljaar. Hoe moet dat nu op school, het Utrechts Stedelijk Gymnasium, nu al er al een docent staat te trappelen om haar uren over te nemen? “De rector heeft de bezetting voor komend schooljaar al sinds juni rond. Dat valt niet meer terug te draaien.”

Vanzelfsprekendheid

Dat leraren pas in de zomer worden ingelicht over hun beurs, was in het verleden nooit een probleem. Jarenlang was het een vanzelfsprekendheid: elke leraar die tussen 1 april en 30 juni een aanvraag deed, kreeg een beurs voor een verdiepende opleiding aan hbo of universiteit. Voor het eerst regent het afwijzingen, zo schreef Het Parool woensdag, omdat de Tweede Kamer tot twee keer toe geld uit de lerarenbeurs overhevelde om het lerarentekort aan te pakken. Zo was de 49,6 miljoen euro die dit jaar beschikbaar was snel op.

Kootte is één van de 2400 docenten die geen beurs krijgt. “Ik hoorde van DUO dat de pot voor beurzen voor middelbare schooldocenten al op 8 april leeg was. Waarom hebben ze dat toen niet meteen gezegd?”

Volgens DUO was dat echter niet mogelijk. Leraren die al in het tweede of derde jaar van hun studie zitten, kregen voorrang bij de aanvraag. Oók als die pas op 30 juni – vlak voor de deadline – bij DUO binnenkwam. “Pas met terugwerkende kracht kunnen we zeggen dat de pot al begin april leeg was,” zegt een woordvoerder. “Dat konden we destijds nog niet weten.”

Doodzonde

Volgens CNV Onderwijs is het ‘heel zuur’ dat leraren door de late afwijzing ‘voor het blok gezet’ worden. De onderwijsbond roept het kabinet op om de lege pot van de lerarenbeurs alsnog te vullen. “Het zou doodzonde zijn als leraren door de afwijzing van hun beurs de voorgenomen opleiding niet gaan volgen”, vindt voorzitter Jan de Vries. Tot het kabinet over de brug komt, doet De Vries een beroep op werkgevers om de kosten voor te schieten.

Daar hoopt ook Joey Blackson op. De aanvraag van de docent economie aan het ROC van Amsterdam voor een beurs werd ook afgewezen. Zijn manager kijkt wat het ROC nog voor hem kan doen. Blackson wilde beginnen aan een studie pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ook bij hem was alles al geregeld op het werk. “We hebben een klein team, dus collega’s zouden de uren overnemen als ik college had.”

Zelf betalen

Met behulp van de studie wilde hij werken aan onderwijsvernieuwing op het ROC. Hij overweegt de studie nu ‘desnoods zelf maar te betalen’. “Maar als ik op woensdag moet lesgeven, houdt het op. Dan kan ik niet naar college; die zijn van 15 tot 21 uur.”

Ook Kootte overweegt het collegegeld zelf te betalen. “Ik had me er dit jaar op ingesteld en ik hoorde dat ik volgend jaar voorrang krijg voor een beurs.” Dat wordt wel een duur grapje. Omdat Kootte al een opleiding achter de rug heeft, bedraagt het collegegeld ruim 11.000 euro. Mét een lerarenbeurs zou ze 7000 euro minder hoeven te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden