Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de Britse variant’

Nederland blijft in lockdown tot zeker 9 februari. ‘Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei te hopen dat ‘heel Nederland’ in de herfst gevaccineerd is. Er kan eerder dan verwacht begonnen worden met het vaccineren van verpleeghuispersoneel.

Er is enige hoop dat basisscholen al eerder open kunnen, naar verluidt op 25 januari. En er komt meer financiële verlichting voor ondernemers, zei de premier. “We gaan samen naar de eindstreep. Er is met de vaccinatie licht aan het einde van de tunnel, maar we gaan elkaar helpen daar te komen.”

Hij noemde het niettemin een zware boodschap dat de lockdown wordt verlengd. “Het is een tegenvaller. Zeker voor alle ondernemers. En voor alle gezinnen die onder druk staan als thuiskantoor. En voor de jongeren die hun sociale leven nog langer in de pauzestand moeten zetten.”

Toch baart de Britse mutatie van het virus het kabinet extra zorgen. “De beelden uit Londen zijn alarmerend en dat is nog zacht uitgedrukt.”

Volgens minister De Jonge kan deze variant van het virus zelfs ‘de overhand krijgen’. In Dronten, Bunschoten en de Rotterdamse wijk Charlois worden binnenkort grootschalig coronatests uitgevoerd. Inwoners die geen klachten hebben, kunnen zich ook laten testen. Maandag werd dit ook al ingesteld voor de gemeente Lansingerland, omdat de Britse variant daar rondwaart.

En, hield de premier voor, het aantal besmettingen daalt nu al niet snel genoeg. Wel was er dinsdag een lichtpuntje: voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een dag gemeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen werden echter nog wel gemiddeld 7057 mensen per dag besmet.

Brits

Er gaat echter nog steeds veel onzekerheid uit van de Britse variant van het coronavirus dat in de regio Rotterdam post heeft gevat. Het kabinet wil daar nog nadere studie naar voordat het zou besluiten basisscholen te heropenen.

Rutte zei zich wel zorgen te maken om sociaal isolement en leerachterstanden. “Daarom willen we de scholen en de kinderopvang weer open, maar alleen als dat veilig kan.”

Voor middelbare scholen gaat overigens de 1,5 meter afstandsregel weer gelden. Dat gaat dan op voor leerlingen die momenteel wél naar school gaan, zoals zij die praktijkonderwijs volgen en examenkandidaten.

De mutatie van het virus is ook reden om het Outbreak Management Team (OMT) nog eens te laten kijken wat de waarde van een avondklok zou kunnen zijn. Het kabinet vindt het daarvoor nu nog te vroeg, mede omdat burgemeesters en de politie vrezen dat dit niet te handhaven is. Rutte: “Het is heel ingrijpend en niemand zit er op te wachten. Toch zeggen de deskundigen dat het een effectief middel is tegen thuisbezoek en groepsvorming, met name onder jongeren. We zullen het OMT-advies daarom serieus nemen.”

Reizen

Rutte riep nog expliciet op niet op reis te gaan naar het buitenland tot en met maart. “Elke reis naar het buitenland is een risico, dus ook voor uw omgeving.”

Wel trekt het kabinet de portemonnee voor ondernemers: de al lopende financiële pakketten worden uitgebreid. Nu al verwacht het kabinet zo’n 66 miljard euro aan coronasteun kwijt te zijn, dat wordt dus mogelijk nog meer.

De maatregelen op een rij:

- Lockdown verlengd tot 9 februari

- Basisscholen mogelijk weer open op 25 januari, als het effect van de Britse variant van het coronavirus op kinderen beperkt is

- Op middelbare scholen moet door leerlingen onderling weer 1,5 meter afstand worden gehouden. Het gaat om examenkandidaten die momenteel nog wel naar school gaan, net als sommige vormen van speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs

- Extra financiële steun voor ondernemers, naast bestaande pakketten

- Advies: tot en met maart niet naar buitenland op reis

- OMT gaat nut en noodzaak van avondklok onderzoeken, dan mogelijk van kracht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden