Nieuws

Landsmeerse wethouder Marion Breij opgestapt na motie van wantrouwen, noemt werksfeer ‘onveilig’

De Landsmeerse wethouder Marion Breij is opgestapt tijdens de raadsvergadering van donderdagavond. Ze kwam afgelopen maanden meerdere malen in opspraak, maar zegt nu zelf op te zijn gestapt vanwege een ‘onveilige werkomgeving’.

Jesper Roele
De wethouder van Lokaal Landsmeer kwam de afgelopen maanden meerdere malen in opspraak. Beeld Jean-Pierre Jans
De wethouder van Lokaal Landsmeer kwam de afgelopen maanden meerdere malen in opspraak.Beeld Jean-Pierre Jans

Donderdagavond kwam commissaris van de Koning Arthur van Dijk naar Landsmeer om een geheim onderzoeksrapport te bespreken. De strekking en conclusie van het rapport, dat achter gesloten deuren werd besproken, is niet bekend, maar vermoedelijk ging het over wethouder Breij.

De wethouder van Lokaal Landsmeer kwam de afgelopen maanden meerdere malen in opspraak. Zo bemoeide ze zich met een advies voor woningbouw in een gebied waar ze zelf grond bezit en werd de eventuele terugkoop van het oude raadhuis van het dorp een hoofdpijndossier.

Volgens de wethouder werden de problemen vooral veroorzaakt door ambtenaren die haar niet van de benodigde informatie konden voorzien. Volgens de Lokale Omroep Landsmeer leidde dat in november al tot klachten van beide kanten: de ambtenaren vonden dat ze zich in een onveilige werkomgeving bevonden en de wethouder idem.

Motie van wantrouwen

Wat er zich tijdens het geheime deel van de raadsvergadering donderdagavond afspeelde, blijft gissen. Maar na het bespreken van het geheime rapport diende het CDA een motie van wantrouwen in. Het CDA zit samen met Lokaal Landsmeer, Positief Landsmeer en GroenLinks in de coalitie. Naast het CDA steunde ook een van de twee raadsleden van GroenLinks de motie. Daarop stapte Breij op.

In een uitgebreide verklaring op de website van Lokaal Landsmeer gaat ze dieper in op de reden van haar vertrek. De wethouder zegt daar vanaf haar aantreden op dossiers te zijn gestuit ‘waarbij willekeur en niet transparant willen en mogen zijn de boventoon voert. Mijn intentie om deze cultuur te doorbreken kwam mij te staan op stelselmatige tegenwerking’.

Sinds september zegt Breij ‘meerdere meldingen’ te hebben gedaan bij burgemeester Léon de Lange van de ‘onveilige werkomgeving’ op het gemeentehuis. In november zou er een officiële melding zijn gevolgd bij de burgemeesters en andere wethouders. ‘De reactie van mijn collega-bestuurders was telkens dat mijn manier van handelen niet past bij de bestuursstijl en de ambtelijke cultuur van Landsmeer,’ schrijft Breij.

Politieke crisis

Aan een onderzoek door een integriteitsbureau – in opdracht van de burgemeester – wenste Breij niet mee te werken, zegt ze. ‘Ik heb niet meegewerkt aan het onderzoek, omdat dergelijke onderzoeken onpartijdig moeten zijn en dat was niet het geval. De burgemeester, die in Landsmeer ook politiek bedrijft, was zowel opdrachtgever van als deelnemer aan het onderzoek. De uitkomst van het onderzoek was voorspelbaar. Mijn conclusie is dat Landsmeer wordt geregeerd door enkele (top)ambtenaren. Een doodzonde voor de democratie en zonde van het geld.’

Burgemeester Léon de Lange zegt dat er alleen maar verliezers zijn in deze situatie. “Wat mij betreft gaan we verder met wat echt belangrijk is voor onze gemeente en de inwoners. De reactie van mevrouw Breij heeft ook mij bereikt en ik distantieer mij daarvan. Het allerbelangrijkste voor mij is dat de raad, het college van b. en w. en de ambtenaren hun werk op een goede manier kunnen doen. Mijn doel is om met elkaar op een constructieve manier te werken aan de toekomst van de gemeente Landsmeer.”

Met het opstappen van Breij, die lid is van de grootste coalitiepartij Lokaal Landsmeer, lijkt de zoveelste politieke crisis in Landsmeer een feit. Het dorp, dat van de provincie de opdracht had gekregen om te fuseren omdat het te klein is, versleet de afgelopen tien jaar al meerdere burgemeesters en kwam geregeld in opspraak vanwege politieke conflicten.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden