Landende vliegtuigen boven Gouda te dicht bij elkaar

Piloten en luchtverkeersleiders krijgen extra training voor situaties waarin twee vliegtuigen evenwijdig aan elkaar op Schiphol willen landen. Aanleiding voor de extra aandacht is een incident eind september, toen twee passagierstoestellen bij Gouda te dicht bij elkaar kwamen tijdens het aanvliegen op Schiphol.

Het Parool/ANP
De verkeerstoren van luchthaven Schiphol.  Beeld ANP
De verkeerstoren van luchthaven Schiphol.Beeld ANP

Het ene toestel wilde vanuit zuidelijke richting landen op de Zwanenburgbaan. Het andere toestel op de Aalsmeerbaan. Beide piloten volgden de instructies van de luchtverkeersleider, maar het toestel voor de Aalsmeerbaan moest afremmen en daalde daardoor minder snel dan het andere vliegtuig.

Tijdens een draai kwamen de toestellen dichter bij elkaar dan volgens de regels mag. De piloot corrigeerde de afstand na een waarschuwing van de verkeersleider.

Procedure

Volgens de LVLN moet de procedure beter worden uitgewerkt. Er is een animatievideo voor piloten gemaakt en er zijn technische verbeteringen doorgevoerd in de verkeerstoren. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is op de hoogte gesteld.

Incidenten waarbij landende vliegtuigen elkaar te dicht naderen, komen vaker voor. Afgelopen september tikte de OVV LVNL op de vingers vanwege de onveilige situaties die ontstonden bij startende vliegtuigen die te dicht bij elkaar kwamen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden