Nieuws

Landelijke staking streekvervoer op komst om nieuwe cao

Werknemers in het streekvervoer leggen op 16 september in heel Nederland het werk neer, heeft vakbond FNV aangekondigd. De inzet is een betere cao. In aanloop naar die landelijke staking organiseert de bond voor die tijd al een viertal regionale stakingen.

Het Parool
Een eerdere stakingsbijeenkomst van het Haagse openbaar vervoersbedrijf HTM. Streekvervoerders gaan in september weer staken voor een beter cao-bod.  Beeld Ramon van Flymen/ ANP
Een eerdere stakingsbijeenkomst van het Haagse openbaar vervoersbedrijf HTM. Streekvervoerders gaan in september weer staken voor een beter cao-bod.Beeld Ramon van Flymen/ ANP

Zo leggen op dinsdag 6 september medewerkers van openbaarvervoerbedrijven in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland het werk neer. Een dag later gebeurt dat in Noord-Holland en Utrecht. Op donderdag 8 september is er een werkonderbreking in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en op vrijdag 9 september wordt er in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel gestaakt.

Met de nieuwe acties pakt het personeel in het streekvervoer de draad van voor de zomer weer op. Toen werden estafettestakingen gehouden. De buschauffeurs en treinmachinisten en -conducteurs willen dat er meer personeel bij komt, zodat de werkdruk omlaag kan. Daarvoor moeten banen in het streekvervoer aantrekkelijker worden gemaakt met onder meer hogere lonen en meer vaste contracten.

Verschraling

Verder vinden ze de verschraling van het openbaar vervoer op het platteland een steeds groter probleem. “Streekvervoerbedrijven laten verliesgevende lijnen in de buitengebieden los en ruilen die steeds meer in voor drukbezette lijnen in de Randstad,” stelt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. “Maar openbaar vervoer zou niet om zoveel mogelijk winsten moeten draaien, het is voor veel mensen een basisbehoefte. Er moet een kentering komen in het systeem dat we nu hebben.”

De stakingen zullen voor overlast zorgen bij reizigers, beseffen FNV en de leden in de branche. Dat de leden toch voor een staking hebben gestemd, laat volgens Van der Gaag zien hoe hoog de nood is.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden