Nieuws

Landelijke organisatie moet bestrijding nieuwe pandemie beter regelen

Een landelijke organisatie moet ervoor zorgen dat Nederland beter voorbereid is op een nieuwe pandemie, en dat de bestrijding van een nieuwe uitbraak centraler wordt geregeld. Zorgminister Ernst Kuipers komt vrijdag met zijn plan voor zo’n Landelijke Functionaliteit Infectieziekten (LFI).

ANP
Doordat Nederland 25 GGD’en heeft, is er vaak veel verschillend beleid in plaats van één duidelijke lijn. Beeld Daphne Lucker
Doordat Nederland 25 GGD’en heeft, is er vaak veel verschillend beleid in plaats van één duidelijke lijn.Beeld Daphne Lucker

De oprichting van het instituut werd in eerdere rapporten geadviseerd.

Uit onderzoeken van onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat er in de voorbereiding op een pandemie ‘toch nog’ verdere verbeteringen moeten worden doorgevoerd, aldus Kuipers. Het gaat om zaken die beter geregeld moeten worden in de ‘koude fase’ (de voorbereiding), zoals het op orde hebben van voorraden, én de ‘warme fase’ (wanneer een ziekte rondgaat).

Landelijke aansturing

“In een pandemie, en zeker als dat erg lang duurt, heb je ook landelijke aansturing nodig,” aldus Kuipers. Doordat Nederland 25 GGD’en heeft, is er vaak veel verschillend beleid in plaats van één duidelijke lijn. De Functionaliteit moet ervoor zorgen dat het RIVM (waaronder de LFI gaat vallen) kan aansturen en beslissingen kan nemen voor alle GGD’en. Ook wordt de LFI ‘de connectie tussen de minister van VWS en de 25 GGD’en’.

Er ligt nu een volledig plan, maar uitvoering ervan zal wel een paar maanden duren, aldus Kuipers.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Amsterdam sfeerbeelden bij GGD Rai testen en vaccineren Beeld Daphne Lucker
Amsterdam sfeerbeelden bij GGD Rai testen en vaccinerenBeeld Daphne Lucker

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden