PlusAchtergrond

Landelijke invoering corona-app uitgesteld

Dinsdag 1 september moest het zover zijn: na maanden van testen zou de app CoronaMelder in het hele land worden gebruikt. Dat gaat niet lukken. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelt de invoering uit. De app is er nog niet klaar voor.

Frank Timmers
Het ontbreekt de app CoronaMelder nog aan een wettelijke basis. Maar er zijn nog meer problemen op te lossen. Beeld ANP
Het ontbreekt de app CoronaMelder nog aan een wettelijke basis. Maar er zijn nog meer problemen op te lossen.Beeld ANP

CoronaMelder geeft aan wanneer iemand gevaarlijk lang bij een besmet persoon in de buurt is geweest. Wie dat risico heeft gelopen kan een afspraak voor een test maken. De Jonge ziet de app als een belangrijk middel om de pandemie in te dammen.

Eerste wettelijke basis

De bewindsman wil de app nu pas invoeren als de wettelijke basis voor elkaar is. Aan deze voorwaarde van de Autoriteit Persoonsgegevens komt hij tegemoet met een inmiddels bij de Tweede Kamer ingediend spoedwetsvoorstel. Het is onduidelijk wanneer dit wordt vastgesteld.

Dat geeft hem lucht om diverse andere problemen rond de app, waarvan de invoering toch al met vallen en opstaan gaat, aan te pakken. De afgelopen twee weken konden alle Nederlanders de app al downloaden. Meer dan een miljoen mensen hebben dat ook gedaan.

Twee meldingen in Twente

GGD’s in vijf regio’s hebben er bij wijze van proef al mee gewerkt. De Jonge rapporteert aan de Tweede Kamer dat alle deelnemende GGD’s inmiddels minimaal één besmette persoon hebben gehad die de app had en bereid was contactcodes te delen.

Dat heeft ertoe geleid dat er meer dan vierhonderd testaanvragen zijn gedaan door mensen die een notificatie zeiden te hebben ontvangen. Dit getal is niet naar regio’s uitgesplitst.

Bureau Berenschot heeft de afgelopen weken de ervaringen van de GGD’s geanalyseerd. Het concludeert dat de gezondheidsdiensten niet erg te spreken zijn over het testen zónder klachten. De CoronaMelder adviseert dit als iemand langer dan 15 minuten dicht bij een besmet persoon is geweest.

Advies wijkt af van testbeleid

Dat advies wijkt af van het geldende landelijke testbeleid dat personen alleen bij klachten moeten worden getest. De GGD’s ervaren dit als vervelend omdat het tot verwarring leidt, maar ook omdat zij minder de regie lijken te hebben over wat er dient te gebeuren. De app wordt ervaren als een soort dictator.

Bijkomend probleem is dat de app adviseert een testafspraak te maken voor dag 7 na het gevaarlijke contact. Het huidige testsysteem is niet ingericht op afspraken op een wat langere termijn.

Ook speelt mee dat testen met én zonder klachten nog meer testcapaciteit vraagt, capaciteit die er momenteel in delen van Nederland niet is. Dit probleem is zo groot dat testcapaciteit over het land moet worden herverdeeld, terwijl ook het buitenland te hulp is geroepen.

Onderzoek naar meerwaarde

Professor Carl Moons, voorzitter van de begeleidingscommissie die De Jonge heeft ingesteld, zei onlangs dat het onwenselijk is dat er twee verschillende testregimes naast elkaar bestaan.

De Jonge heeft onderzoek gevraagd naar de meerwaarde van testen zonder klachten. De uitkomst is bepalend voor de vraag of het beleid tot nu toe moet worden aangepast.

Positief is dat de GGD’s het extra werk aan de telefoon lijken aan te kunnen. GGD Twente zei eerder al dat een bron- en contactgesprek met een besmet persoon die de app heeft en wil gebruiken 5 tot 15 minuten langer duurt.

Een keer per dag openen

Ernstig is dat de app soms - afhankelijk van telefoontype en mate van app-gebruik - pas meldingen laat zien als de app wordt geopend. Nederland en andere landen die dezelfde soort applicatie gebruiken zoeken met Google en Apple een oplossing.

Op dit moment zit er echter niets anders op dan gebruikers te vragen de app één keer per dag te openen. In Duitsland is dat nu al de situatie.

De minister heeft een corona helpdesk in het leven geroepen. Die ontvangt gemiddeld honderd vragen per dag, vooral van burgers. Terwijl ze daar ook voor is bedoeld, maken GGD’s er geen gebruik van. Vragen van burgers gingen over zaken als op welke telefoons de app niet werkt en wat te doen met een melding als je in een andere GGD-regio woont.

Toen twee weken geleden iedereen de app kon downloaden, ontdekten veel mensen met oudere mobieltjes dat die de applicatie niet kunnen openen. Het ministerie tilt daar niet al te zwaar aan omdat bij het overgrote deel van de Nederlanders met mobieltjes de app wel werkt.

null Beeld ANP / Rob Engelaar
Beeld ANP / Rob Engelaar

Begrip voor zorgen

Minister De Jonge stelt allerlei zorgen rond de app te begrijpen, maar denkt dat ze van tijdelijke aard zijn. Hij wijst erop dat de invoering van de app er vanaf het begin een is geweest waarbij ervaring opdoen en bijstellen is ingecalculeerd.

Ook nu nog lopen allerlei onderzoeken. De minister benadrukt dat de app blijvend zal worden geëvalueerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden