Landbouwminister Henk Staghouwer stapt op

Landbouwminister Henk Staghouwer is opgestapt. De ChristenUnie-minister is de eerste bewindsman van het vierde kabinet-Rutte die vertrekt. De koning heeft het ontslag inmiddels ingewilligd. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) neemt de taken van Staghouwer voorlopig over. Schouten was in het vorige kabinet minister van Landbouw.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Staghouwer lag al langer slecht bij de Tweede Kamer. Op de dag dat het veelbesproken ‘stikstofkaartje’ werd gepubliceerd, kwam de bewindsman niet met concrete maatregelen om boeren perspectief te geven voor de toekomst. Maandag kondigde Staghouwer aan dat de voorstellen, die de Kamer voor Prinsjesdag had geëist, langer op zich laten wachten. Staghouwer wilde de stikstofgesprekken tussen boeren en kabinet onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes afwachten.

Maandagavond gaf Staghouwer een statement op zijn ministerie, waarin hij benadrukte dat ‘boeren en vissers zekerheid nodig’ hebben. De landbouw staat met de stikstofdoelen voor een enorme omslag, aldus de bewindsman. “Ik heb mezelf de vraag gesteld: ben ik de juiste persoon om als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leiding te geven aan de opgaven die er liggen? Ik ben het afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben,” aldus Staghouwer.

“Ik wens mijn opvolger, samen met de toegewijde werknemers, alle succes toe,” voegde de bewindsman toe. Hij wilde niet op vragen ingaan.

Hoewel er over Staghouwer al langer twijfels leefden aan het Binnenhof, kwam zijn opstappen op maandag toch onverwacht. Eerder die dag kondigde de minister nog aan dat er een conceptafspraak met Brussel was gemaakt over de uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren op het gebied van mest. Die positie wordt afgebouwd, maar er staat wel een vergoeding tegenover.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spreekt van een ‘beroerde dag.’ Volgens hem heeft Staghouwer ‘alles gegeven om de pittige verantwoordelijkheid waar te maken’ als minister van Landbouw. “In zijn verklaring bij zijn aftreden geeft hij aan dat hij zich steeds meer de vraag stelt of hij de aangewezen man is om als minister de grote uitdagingen waar de landbouw voor staat, aan te gaan. Die eerlijkheid kenmerkt Henk ook,” aldus Segers.

Reacties

Premier Mark Rutte heeft ‘veel waardering voor het werk dat Henk Staghouwer heeft verzet’ als minister van Landbouw. De bewindsman stapte maandag op. “Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem alle succes in de toekomst,” aldus Rutte.

D66-leider Jan Paternotte noemt de vertrokken bewindsman een ‘bestuurder met een warm hart.‘ Hij vervolgt: “Hij ging het waagstuk van de politiek aan, wetend dat de opgave lastig zou zijn. De openheid waarmee hij zijn besluit verklaart verdient lof.”

Caroline van der Plas (BBB) noemt het aftreden onvermijdelijk. Ze vindt het heel vervelend voor Staghouwer zelf, ‘maar als minister van Landbouw was hij totaal niet geschikt,’ zegt ze op Twitter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden