Lale Gül en Fidan Ekiz genomineerd voor Fortuyn Prijs

Schrijfster Lale Gül en tv-presentatrice en columniste Fidan Ekiz zijn onder de vijf genomineerden voor de Pim Fortuyn Prijs. Dat heeft jurylid Joost Eerdmans donderdag bekendgemaakt op de 19e sterfdag van de naamgever van de onderscheiding.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die ‘strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat’.

Volgens de jury heeft de Turks-Nederlandse Gül met haar autobiografische roman Ik ga leven een openhartig boek geschreven over ‘de hypocrisie binnen haar gemeenschap’. “Sinds het uitkomen van haar boek heeft ze moeten onderduiken en wordt ze bedreigd, geïntimideerd en uitgesloten uit haar gemeenschap omdat ze koos voor het vrije woord.”

Gul heeft nog niet op de nominatie gereageerd. De Amsterdamse besloot eind maart dat Ik ga leven haar enige boek over religie zal zijn. “Ik wil niet het lot tarten en de goden verzoeken,” zei ze daarover. “Je staat er toch alleen voor als je wél over dit onderwerp schrijft.”

Heikele kwesties

Ekiz, die eveneens een Turkse achtergrond heeft, behandelt in haar columns en boeken ‘heikele kwesties die haar persoonlijke leven raken en tevens sterk beïnvloeden. Zonder moeite, schroom of angst spreekt ze in duidelijke taal over integratieproblemen, het Erdogan-regime of de persvrijheid’, aldus de jury. Ook als duo-presentator van het dagelijkse NPO1-programma de Vooravond deelt ze geregeld een ‘bevlogen mening’. Ekiz was in 2019 ook al genomineerd.

De andere kanshebbers zijn de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, oud-PvdA-minister en hoogleraar van het Amsterdam UMC Ronald Plasterk en emeritus-hoogleraar en slavernijdeskundige Piet Emmer.

Marcouch

Marcouch maakt kans op de Pim Fortuyn Prijs omdat hij ‘als zoon van een Marokkaanse immigrant stelling durft te nemen richting zowel de moslimgemeenschap als de autochtone bevolking. Daarmee maakt hij niet alleen vrienden. Zijn kritische houding jegens de orthodoxe islam kwam hem in 2008 zelfs op een fatwa (islamitische veroordeling) te staan’.

De jury heeft Plasterk genomineerd omdat hij zich na zijn ministerschap in het publieke debat is gaan mengen met columns in De Telegraaf. ‘In zijn opinie zwemt hij tegen de stroming in. Zo bracht hij een nieuwe dimensie in het klimaatdebat, door de noodzaak van kernenergie te verdedigen’. Voor Emmer is gekozen omdat hij zich durfde te uiten en te verdedigen in de ‘moeilijke en emotionele' debatten die ontstonden na zijn onderzoek naar de slavernij.

Wisselbokaal

De prijs, een wisselbokaal, wordt op 20 mei uitgereikt in Nieuwspoort. Naast Eerdmans zitten in de jury Simon Fortuyn, Afshin Ellian (die de prijs in 2015 als eerste won) en Esther van Fenema (vorig jaar genomineerd). De laatste twee zijn in de plaats gekomen van Rita Verdonk en Leonard Ornstein.

In 2020 won Jort Kelder de prijs. Het jaar daarvoor ging de bokaal naar misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool en zijn collega John van den Heuvel van de Telegraaf. In 2018 werd Parool-columnist Theodor Holman verkozen.

2021-03-05 20:21:03 AMSTERDAM - De talkshowtafel met presentatoren Renze Klamer en Fidan Ekiz in de lege Stadsschouwburg tijdens de speciale Boekenbaluitzending van De Vooravond op NPO1. Door de coronapandemie kan het traditionele Boekenbal en de Boekenweek geen doorgang vinden. ANP KIPPA FERDY DAMMAN Beeld ANP
2021-03-05 20:21:03 AMSTERDAM - De talkshowtafel met presentatoren Renze Klamer en Fidan Ekiz in de lege Stadsschouwburg tijdens de speciale Boekenbaluitzending van De Vooravond op NPO1. Door de coronapandemie kan het traditionele Boekenbal en de Boekenweek geen doorgang vinden. ANP KIPPA FERDY DAMMANBeeld ANP
2021-03-23 14:26:52 AMSTERDAM - Portret van auteur Lale Gul. De 23-jarige schrijfster debuteerde onlangs met haar roman Ik ga leven. In het werk levert ze kritiek op Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Vanwege dit boek en optredens daarover in talkshows werd de jonge schrijfster doelwit van intimidaties en doodsbedreigingen via sociale media. ANP SANDER KONING Beeld ANP
2021-03-23 14:26:52 AMSTERDAM - Portret van auteur Lale Gul. De 23-jarige schrijfster debuteerde onlangs met haar roman Ik ga leven. In het werk levert ze kritiek op Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Vanwege dit boek en optredens daarover in talkshows werd de jonge schrijfster doelwit van intimidaties en doodsbedreigingen via sociale media. ANP SANDER KONINGBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden