Laks: examineer dit jaar alleen kernvakken

Scholieren vinden dat het centraal eindexamen niet ‘gewoon’ kan doorgaan. De voorbereiding op het examen is in dit coronajaar onvoldoende, vindt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks). Het wil een examen met alleen de kernvakken, Nederlands, wiskunde en Engels.

Ellen van Gaalen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Examenleerlingen hebben een uitzonderingspositie gekregen en mogen naar school om lessen te volgen, maar bij het Laks kwamen al meldingen binnen over scholen die ze alleen nog online onderwijs geven. Ook worden klassen gesplitst, waardoor één groep met de docent in een lokaal zit en de andere de les via een scherm volgt in een ander lokaal.

De zorgen blijven groot, blijkt opnieuw uit een enquête van het Laks onder bijna 10.000 examenkandidaten. Het gros vindt dat minister Slob het centraal examen niet normaal kan laten doorgaan. Dat blijkt ook uit een door 35.000 leerlingen gesteunde petitie van twee scholieren. Ze stellen dat examenkandidaten door de crisis zoveel minder lestijd hebben gehad dat ze lang niet alle stof hebben behandeld. Als middenweg oppert het Laks alleen de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels centraal te examineren en de andere vakken af te doen met schoolexamens. “We moeten keuzes maken. Zo kan je gericht bijspijkeren en weten kandidaten en vervolgopleidingen waar ze aan toe zijn. De tijd en docenten ontbreken nu eenmaal om alles te doen,” zegt Luijckx.

Alida Oppers (Onderwijsinspectie) ziet niets in het alleen afnemen van examens in de kernvakken. “Ik denk dat je leerlingen een groter plezier doet met meer voorbereidingstijd dan met een half examen. Dan beginnen ze beter voorbereid aan het vervolgonderwijs.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden