Lagere schooladviezen door corona, vooral meisjes de klos

Het schooladvies voor basisschoolleerlingen in groep 8 is in het schooljaar 2019-2020 lager uitgevallen dan in voorgaande jaren. Vooral meisjes en leerlingen uit lagere sociaal-economische klassen kregen er mee te maken.

Edwin van der Aa
Leerlingen leggen een eindtoets af. Afgelopen jaar was dat onmogelijk door de coronacrisis Beeld ANP
Leerlingen leggen een eindtoets af. Afgelopen jaar was dat onmogelijk door de coronacrisisBeeld ANP

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het schooladvies voor basisschoolleerlingen in groep 8 is in het schooljaar 2019-2020 gemiddeld lager is uitgevallen dan in voorgaande jaren. Het lagere advies lijkt vooral een gevolg van het wegvallen van de eindtoets in 2020 vanwege de corona-uitbraak.

Meisjes behaalden in het verleden vaker dan jongens een hogere score op de eindtoets en kregen dan een opwaartse bijstelling van het schooladvies. Die correctie ontbrak nu. Dit geldt ook voor leerlingen uit de lagere sociaal-economische groepen. Van deze leerlingen kreeg 37,5 procent in 2019-2020 een definitief advies voor vmbo-gt/havo of hoger. Een jaar eerder was dat 41,8 procent.

vmbo-gt of lager

Van de hele groep basisschoolleerlingen in groep 8 ontving 44,8 procent een advies op vmbo-gt-niveau of lager. Dat was een jaar daarvoor nog 41,5 procent. Daarentegen kromp het aandeel leerlingen met een definitief advies voor vmbo-gt/havo of hoger vorig jaar van 58,5 procent naar 55,2 procent.

Basisschoolleerlingen krijgen in groep 8 een schooladvies voor het vervolgonderwijs. Dit advies kan onder normale omstandigheden nog naar boven worden bijgesteld als zij op basis van de eindtoets een hoger advies halen. Maar in het schooljaar 2019-2020 is de eindtoets vanwege corona niet doorgegaan. Het eerste schooladvies daardoor meteen het definitieve advies.

Als leerlingen een naar boven bijgesteld advies krijgen, betekent dit trouwens niet altijd dat ze dat niveau ook kunnen vasthouden in het voortgezet onderwijs. Van de achtstegroepers uit 2015-2016 die een bijgesteld advies hebben gekregen, zat 18,4 procent drie jaar later op een lager niveau dan het definitieve advies.

De PO-raad roept samen met de Algemene Vereniging Schoolleiders, Lerarencollectief, andere partners in het primair onderwijs en de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, VO-raad, scholen op kwetsbare groep 8-leerlingen dit schooljaar ‘kansrijk’ te adviseren. Daarbij is het de bedoeling dat een leraar in de gaten houdt of een leerling onder normale omstandigheden een hoger advies zou krijgen en daar vervolgens rekening mee houdt in zijn of haar schooladvies gedurende coronatijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden