Update

Laatste prognose: D66 krijgt er nog een zetel bij (24), VVD verliest een zetel (34)

De VVD van lijsttrekker Mark Rutte is met afstand de grootste partij van Nederland geworden. De partij scoort 34 zetels, meldt de verkiezingsdienst van persbureau ANP. D66 is de tweede partij geworden met 24 zetels.

Tobias den Hartog
Mark Rutte. Beeld EPA
Mark Rutte.Beeld EPA

De prognose van het ANP is gebaseerd op het tellen van alle stemmen. Grote verliezers zijn verder GroenLinks (dat van veertien naar acht zetels gaat), de SP van Lilian Marijnissen (dat volgens het ANP van veertien naar negen gaat) en de PVV, dat drie zetels moet inleveren. Het CDA heeft de macht van de VVD van Mark Rutte juist niet kunnen breken, en verliest vier van de negentien zetels die het had.

De coalitiepartijen lijken, anders dan de PvdA vier jaar geleden, dus niet allen te worden ‘afgestraft’ voor hun kabinetsdeelname met de VVD. Was de partij van Rutte toen nog de rots waartegen de coalitiepartner zich kapot sloeg, nu profiteert D66 dus wel maximaal, met forse winst. De ChristenUnie blijft gelijk op vijf zetels, het CDA is een ander lot beschoren.

Aantal zetels ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

VVD 34 (+1)

D66 24 (+5)

PVV 17 (-3)

CDA 15 (-4)

SP 9 (-5)

PvdA 9 (-)

GroenLinks 8 (-6)

FvD 8 (+6)

Partij vd Dieren 6 (+1)

ChristenUnie 5 (-)

SGP 3 (-)

DENK 3 (-)

JA21 3 (+3)

VOLT 3 (+3)

50PLUS 1 (-3)

Bij1 1 (+1)

BBB 1 (+1)

Verviervoudiging van FvD

Opvallend is verder de winst voor de nieuwe pro-Europese partij Volt: dat weet drie zetels in de wacht te slepen. Forum voor Democratie van Thierry Baudet kan op acht zetels rekenen, nu heeft de partij nog twee plekken in de Tweede Kamer. Overigens komt ook JA21, de partij die ontstond uit het vertrek van FvD’ers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, ook de Kamer in. Zij behalen drie zetels.

Versplintering

De kiezer heeft het oog tegelijk ook laten vallen op enkele nieuwkomers. Volt en JA21 vallen in de prijzen, en ook de BoerBurgerBeweging krijgt straks een zetel in de Tweede Kamer. BIJ1 van Sylvana Simons is ook op 1 zetel uit te komen. CodeOranje van Richard de Mos, tegen wie nog strafrechtelijk onderzoek loopt vanwege vermeende corruptie, haalt het waarschijnlijk niet.

Al met al hebben straks 17 partijen een plek in de Tweede Kamer. Dat is een evenaring van het record uit 1918.

Trots

VVD-leider Mark Rutte zei ‘supertrots’ te zijn dat zijn partij weer de grootste is geworden. “We hebben de afgelopen tien jaar Nederland door crisissen geloodst en we hebben weer het vertrouwen gekregen.”

Rutte zei ‘snel en kort’ te willen gaan formeren om tot een nieuw kabinet te komen. Dat D66 daarbij aanschuift ‘ligt voor de hand’. “Ook het CDA wil ik daar graag bij, maar daar moeten we dus over gaan praten.”

Wopke Hoekstra, lijsttrekker van het CDA, sprak op zijn beurt van ‘een teleurstellende uitslag’. Het CDA hoopte vorig jaar zomer met een lijsttrekkersverkiezing de wind in de zeilen te krijgen, maar de winnaar - coronaminister Hugo de Jonge - kwam er nooit lekker in en trok zich een paar maanden geleden terug. Daarna schoof de partij toch nog Wopke Hoekstra naar voren. Dat mocht niet baten, lijkt het, erkende hij zelf ook: “Het is nu aan D66 en VVD om aan de slag te gaan met de grote vraagstukken.” Daarmee laat hij ook merken niet zomaar aan te willen schuiven in de formatie. “Het is echt eerst aan die partijen.”

GroenLinksleider Jesse Klaver spreekt van een ‘pijnlijk’ verlies. “Het is te vroeg voor allerlei analyses over wat er is misgegaan. Maar dit hoort bij het politieke leven: soms win je, soms verlies je. Het hoort er bij.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden