Update

Laatste échte nazomerdag leidt tot drukte richting kust

Met temperaturen die kunnen oplopen tot zo’n 26 graden in Amsterdam en elders tot zelfs 28 graden, beleeft Nederland woensdag voorlopig voor het laatst een echt fijne nazomerdag. Het mooie weer leidt tot drukte op de wegen naar de kust.

Marlies van Leeuwen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Woensdag is het vrij zonnig, met hooguit hier en daar wat sluierbewolking, weet Alfred Snoek van Weerplaza. De temperatuur loopt snel op en het zal in het noorden van het land en op de Waddeneilanden zo’n 25 graden worden, terwijl de zuidelijkste delen tegen tropische waarden aanhikken met 28 graden. “Het is heerlijk nazomerweer,” zegt meteoroloog Matthijs van der Linden.

Het zijn overigens geen temperaturen waarmee deze zonnige septemberwoensdag op de recordlijstjes terecht zal komen, maar het wordt mogelijk wél warmer dan de hoogst gemeten temperatuur van afgelopen augustus. Vorige maand werd de hoogste temperatuur gemeten op 15 augustus in Arcen: 27,6 graden. “Het is goed mogelijk dat de temperatuur nu hoger uitkomt. Niet uitzonderlijk overigens, maar wel opmerkelijk,” stelt Snoek.

Wegbranden

De wind waait zwak tot matig uit het oosten. “Het is heel erg rustig, er staat nauwelijks wind. Dat komt door een hogedrukgebied, die de bewolking die er is als het ware wegbrandt,” legt Snoek uit. “Dinsdag was ook een warme avond, zelfs kort na zonsondergang lag de temperatuur op veel plaatsen nog rond de twintig graden.” Pas in de loop van de nacht koelde het echt af.

De zonliefhebber moet woensdag zijn kans pakken, want hierna is het voorlopig voorbij met het prachtige nazomerweer. Donderdag neemt de bewolking toe en later op de dag vallen met name in het zuiden buien, lokaal met kans op onweer. In de avonduren is er in het hele land kans op een bui. Warm wordt het wel: voor de wolken en buien uit wordt het nog 23 tot 26 graden. Vrijdag daalt dat naar 21 tot 25 graden met overtrekkende buien. Pas in het weekend wordt het rond de 20 graden, wat normale waarden zijn voor half september.

Drukte richting kust

Op de wegen naar de stranden aan de westkust van Nederland is het flink druk. De grootste drukte is woensdagmiddag richting het strand van Zandvoort. Richting Bloemendaal kan de filetijd oplopen tot 45 minuten. In Zuid-Holland en Zeeland is er ook enige vertraging richting de kustplaatsen, maar minder dan naar Zandvoort, meldt de ANWB.

“Echt grote problemen zien we momenteel niet,” aldus een woordvoerster van de ANWB. De vertraging op de weg verschilt volgens de organisatie veel. “Het ene moment is de vertraging 45 minuten en kort erna kan het zijn teruggelopen tot een kwartier.”

De ANWB voorziet geen piek in drukte tijdens de avondspits, als veel mensen weer naar huis gaan. “Het blijft de hele dag prachtig weer, dus de terugkeer naar huis zal erg gespreid verlopen. De avondspits zal iets drukker zijn dan normaal, maar niet veel.”

De NS zet tussen 10.00 en 19.00 uur extra treinen in tussen Haarlem en Zandvoort, omdat de spoorwegen verwachten dat het druk wordt met strandgangers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden