Kuipers: Zorg kan achterstanden hebben ingelopen per 1 april

Met de huidige coronamaatregelen kan de uitgestelde reguliere zorg begin december worden hervat en zijn de achterstanden op 1 april volledig weggewerkt. Dat scenario presenteerde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag in de Tweede Kamer.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Beeld ANP
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).Beeld ANP

Het is dan wel de bedoeling dat het reproductiegetal (r-getal) langdurig op 0,9 blijft, waar het waarschijnlijk op dit moment verkeert. Een reproductiegetal onder de 1 betekent dat het virus indamt.

Kuipers verwacht wel dat de ic-beddencapaciteit tot 1 april op 950 ic-bedden zal moeten blijven, zei hij tijdens een technische briefing.

40 procent afgeschaald

Op dit moment is bijna 40 procent van de reguliere zorg afgeschaald. De verwachting is dat het nieuwe maatregelenpakket de huidige piek in de coronazorg niet kan afvlakken, maar dat er de komende maanden wel sneller een daling te zien zal zijn. Zo kan de reguliere zorg sneller worden hervat. Gisteren lagen er 2044 ‘gewone’ coronapatiënten in het ziekenhuis en 609 mensen op de intensive care.

Volgens Kuipers zitten we, in tegenstelling tot vorige week, ruim onder de lijn die uiteindelijk leidt tot 4513 reguliere coronapatiënten in het ziekenhuis en nog op de lijn die gaat naar 1219 zieken op de ic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden